Magyar pszichológus az amerikai show céltáblája

Vágólapra másolva!
Újabb magyar vonatkozású történettel szórakoztatta nézőit az egyik népszerű amerikai show, a Colbert Report, amely az Egyesült Államokból kábítószeres írása miatt kitiltott magyar származású pszichiáter, Feldmár András kálváriáját figurázta ki. Colbert tavaly Magyarország történelmén viccelődött, a mostani műsorral azonban inkább az amerikai határőrség túlbuzgóságára hívja fel a figyelmet.
Vágólapra másolva!

A Colbert Report című amerikai komédiaműsor egy tavalyi történetet dolgozott fel, amelynek főszereplője a Kanadában élő magyar származású pszichológus, Feldmár András. A pszichológust feltartóztatták a kanadai-amerikai határon, és közölték vele, hogy ki van tiltva az Egyesült Államokból, amiért egy tanulmányában leírta kábítószeres tapasztalatait. A műsorvezető, Stephen Colbert ironizálva azt mondta, igazi sikertörténetről van szó, amely azt mutatja, hogy az amerikai hatóságok mennyire jól őrzik az északi határt, még ha ez a déli, mexikói határvonalról nem is mondható el.

A műsor (amelyet ide kattintva nézhet meg) riporterei felkeresték Feldmárt vancouveri otthonában, aki elmondta, Budapesten született, de már évtizedek óta Kanadában él (a wikipedia szerint 1956-ban vándorolt ki Magyarországról), és pszichológusként dolgozik. Beszélt arról is, hogy a hatvanas évek végén fogyasztott LSD-t, amely segített neki megérteni, hogy az emberek összetartoznak, még ha különállónak is hiszik magukat. A riporter kérdésére - most éppen be van-e lőve? - nemmel válaszolt, állítólag utoljára 1975-ben fordult ez vele elő.

Feldmár a tavaly nyári incidensről a következőképp számolt be a műsorban. Vancouverből utazott Seattle-be, ahogy azt korábban már több százszor megtette. A határőr elkérte az útlevelét, behívta az épületbe, majd beírta a nevét a Google-keresőbe, amely kidobta Feldmár egyik tanulmányát, amelyben beszámol kábítószerfogyasztási tapasztalatairól. Az őr megkérdezte tőle, hogy ő írta-e a dolgozatot, majd amikor a pszichológus igennel válaszolt, megkérte, hogy üljön le. Öt órán keresztül várakoztatták, amitől ideges lett. A műsorban ekkor megkérdezték Feldmártól, hogy "olvadt-e az órája", illetve, hogy "a falak elkezdtek-e bezáródni körülötte". Először úgy tűnt, mintha nem értené a kérdésekben rejlő poént, de aztán nevetve válaszolta, hogy nem volt bedrogozva, valós élményei voltak a határőrségen.

Feldmár szerint a hatóságok végül közölték vele, hogy tartósan ki van tiltva az Egyesült Államok területéről. A pszichológus azt mondta, nem hitt a fülének, amikor ezt meghallotta. A szóban forgó tanulmány a Janus Head nevű folyóiratban jelent meg, és ebben Feldmár valóban leírta, hogy milyen szereket szedett, és milyen tapasztalatai voltak az LSD-vel. Az [origo] Vendégszobájában tavaly áprilisban - tehát még a határon történt incidens előtt - is kapott ezzel kapcsolatos kérdést, és akkor azt válaszolta: "Számomra az LSD olyan volt, mint amikor megtanultam angolul. Egy másik világ nyílt ki számomra, és másként tudtam gondolkozni az élményeimről és a világról."

A Colbert Report megkérdezte az amerikai határőrizeti hatóság szóvivőjét, hogy bűncselekménynek számít-e, ha valaki leírja kábítószeres élményeit. A szóvivő közölte, hogy ez önmagában nem bűn, de ha valaki bevallottan drogfogyasztó, akkor az okot adhat arra, hogy kitiltsák az Egyesült Államok területéről. Arra utalást sem tett, hogy esetleg megváltoztatnák a döntést Feldmár ügyében.

A Stephen Colbert humorista által vezetett műsor nem először foglalkozik magyar vonatkozású történetekkel. Tavaly azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy arra kérte nézőit, szavazzanak rá a magyar kormány által meghirdetett, az M0-s híd nevére kiírt pályázaton. Sokan szót fogadtak neki, ő kapta a legtöbb voksot, igaz, végül nem róla nevezték el a hidat. Műsoraiban foglalkozott Magyarország történelmével is, Zrínyi Miklóst seggfejnek nevezte, bár ezért később bocsánatot kért, viccelődött Szent István titulusain, és megjegyezte, pályázhatnánk a leginkább háború dúlta állam címre a térségben.