Ellepték a népszavazási kifogások az Alkotmánybíróságot

Vágólapra másolva!
Várhatóan nem tudja majd tartani a népszavazási kérdésekben megszokott hatvan napos határidőt az Alkotmánybíróság, annyi kifogás érkezett a referendumokkal kapcsolatban. Összesen 130 beadványról kell dönteniük a szabadságukról visszatért bíráknak, másra szinte nem is jut majd idejük egy jó darabig - írja a Népszabadság.
Vágólapra másolva!

Alig lát ki az Alkotmánybíróság (AB) a népszavazásokkal kapcsolatos kifogások tömege alól: összesen 130 ilyen tartalmú beadvány érkezett a testülethez. Csak a tagok szabadsága alatt 111-et küldtek a referendumokkal valamiért elégedetlenek. A bíráknak jó ideig másra sem jut idejük, mivel ezekben a kérdésekben soron kívül kell dönteniük - írja a Népszabadság.

A Fidesz és a KDNP által kezdeményezett referendumokat sokan támadják: a tandíj visszavonását célzó kérdést tizenöten, a vizitdíjról és a kórházi napidíjról, a kórház-privatizáció, illetve a patikán kívüli gyógyszerárusítás tilalmáról, valamint a családi gazdálkodók termőföldre vonatkozó elővásárlási jogáról szóló kérdések ellen több mint negyvenen kezdeményeztek jogorvoslatot.

Ugyancsak több mint negyvenen kifogásolják a Kálmán László nyelvész által felvetet kérdéseket is, hogy bízzák az önkormányzatokra a kórház-privatizáció ügyét, árusíthassanak gyógyszereket a patitkákon kívül, és hogy a termőföldre az azt ténylegesen megművelők kaphassanak elővásárárlási jogot.

Az alkotmánybírák eddig népszavazási ügyekben hatvan napon belül, vagy hamarabb döntöttek. Most ezt a határidőt várhatóan nem tudják tartani. A testület elnöke azt ígérte, hogy valamennyi ügyben azonnal kijelöli az előadó bírót, és a közvéleményt foglalkoztató kérdéseket veszik előre. Ha az AB a választási bizottságéval egyező tartalmú döntéseket hoz, megkezdődhet az aláírásgyűjtés. Ellenkező esetben ismét az OVB foglalkozhat a kérdésekkel - írja a Népszabadság.