Már a legsebezhetőbb országnak is minket tartanak

Vágólapra másolva!
Lesújtó képet fest Magyarország gazdaságáról és a kormány pénzügyi politikájáról az egyik tekintélyes brit elemző központ, az Economist Intelligence Unit. Az elemzők szerint az Amerikából indult hitelezési válság a térségben egyedül Magyarország számára jelent igazi veszélyt, és hozzáteszik, hogy a magyar kormány megszorítási politikája is sebezhetőnek tűnik.
Vágólapra másolva!

Magyarország a tűzvonalban - ezzel a címmel közölt hétfőn cikket az Economist Intelligence Unit (EIU) nevű tekintélyes brit elemző központ. Azt vizsgálták, hogy milyen hatással van Kelet-Európára az Egyesült Államokból kiindult hitelezési válság (erről részletek keretes anyagunkban), és arra jutottak, hogy a térség országainak gazdasága van annyira erős, hogy komolyabb veszteség nélkül elviseljék.

Egy kivételt azonban találtak az elemzők: Magyarországot. Emlékeztetnek arra, hogy a magyar tőzsdeindex teljesített a legrosszabbul a régióban, és a forint is rég nem látott mértékben gyengült.

Az EIU szerint Magyarország három veszélyforrásnak van kitéve, ezek közül kettő inkább gazdasági, a harmadik részben politikai jellegű. A pénzügyi problémák egyike, hogy a forint gyengülésével veszélybe kerül az inflációs célkitűzés - írják az elemzők. Megjegyzik azt is, hogy a gazdaság növekedéséről szóló legutóbbi szám riasztóan alacsony volt.

A másik gond, hogy a magyarok a kormány megszorítási programja ellenére továbbra is előszeretettel vesznek fel hitelt, méghozzá nagyrészt deviza alapon. Az elemzők szerint előállhat olyan helyzet, hogy sokan nem lesznek képesek fizetni a törlesztéseket, és az komoly bajba sodorhatja a bankokat.

Ehhez tartozik, hogy a Magyarországon komoly érdekeltségekkel rendelkező nyugat-európai bankok jelen vannak az amerikai másodlagos jelzáloghitelezési piacon is. Márpedig, ha ezeknek a pénzintézeteknek gondjaik származnak a válságból, akkor az éreztetheti hatását Magyarországon is, például abban, hogy drágábban adnak majd hitelt - állítják az elemzők.

A politikai veszélyforrást az EIU szerint az jelenti, hogy a Gyurcsány-kormány költségvetési politikája sebezhetőnek tűnik, pedig a tét nem kisebb, mint a hitelesség visszaszerzése. Magyarországot ugyanis éveken át az mentette meg egy pénzügyi válságtól - írják az elemzők - , hogy a piacok indokolatlanul nagyvonalúak voltak vele szemben, vagyis óriási adóssága, ugyancsak hatalmas költségvetési hiánya ellenére is viszonylag kedvező feltételek mellett jutott hitelhez.

Az EIU szerint épp ezért ironikus a mostani helyzet. Gyurcsány Ferenc ugyanis tavalyi újraválasztása óta elkezdte orvosolni a hiányosságokat, de ez a munka még távolról sem fejeződött be - írják az elemzők, hozzátéve, hogy a magyar kormány ráadásul már arra sem számíthat, hogy a befektetők elnézők lesznek vele szemben.