Felvonták a zászlót a lezárt Kossuth téren

Vágólapra másolva!
Reggel megkezdődtek az augusztus 20-ai állami ünnepségek, amikor a Kossuth téren felvonták a magyar lobogót. A teret teljesen lezárták, az ünnepséget csupán néhány bekiabáló próbálta megzavarni a Földművelésügyi Minisztérium előtti kordon mögül. A tisztavatást idén a Hősök terén tartották. Viharveszély miatt egy órát késtek a Red Bull Air Race negyeddöntői.
Vágólapra másolva!

A Magyar Köztársaság lobogójának felvonásával kezdődött el reggel fél kilenckor a Kossuth téren az augusztus 20-i központi állami ünnepség. A zászlófelvonáson részt vett Sólyom László köztársasági elnök, Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, Szili Katalin az Országgyűlés elnöke, Bihari Mihály, az Alkotmánybíróság és Lomnici Zoltán, a Legfelsőbb Bíróság elnöke. A kormány több tagja mellett jelen voltak a diplomáciai testület képviselői is.

A Kossuth teret a rendőrség teljesen lezárta az állami zászló felvonásának idejére, az augusztus 20-i ünnepi rendezvényre érkezők csak fémdetektoros kapun, szigorú átvizsgálás után léphettek a Földművelésügyi Minisztérium épülete előtti, kordonokkal elzárt területre. A Parlament közelében több tucat rendőrautó, és egy csapatszállító teherautóban teljes védőfelszerelést viselő rendőrök várakoztak, de intézkedésre nem került sor.

Néhány árpádsávos zászlót lengető ember már az ünnepség megkezdése előtt megjelent a tér közelében, őket a rendőrök igazoltatták. A zászlófelvonás közben többször sípolással és fütyüléssel, illetve "Gyurcsány takarodj!", "börtönbe" szavakat skandálva próbálták megzavarni az ünnepséget.

Ceremóniák, kenyérfesztivál, tűzijáték

A Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem végzett fiataljait az idén az eddigiektől eltérően nem a Kossuth téren, hanem a Hősök terén avatták honvédtisztté. Erre délelőtt tíz órakor került sor, és a legfőbb közjogi méltóságok is ott voltak. A tisztavatáson Szekeres Imre honvédelmi miniszter mondott beszédet.

Az avatás után helikopterek, harci és szállító repülők húztak el a tér felett. A Szépművészeti Múzeum előtti területen pedig haditechnikai bemutatót tartottak. Az eseményre több mint tízezren voltak kíváncsiak: a tisztek hozzátartozói, a családok teljesen megtöltötték az Andrássy utat a Bajza utcáig, és sokan álltak a Szépművészeti Múzeum lépcsőin is.

Az állami kitüntetéseket az államfő, az Országgyűlés elnöke, a miniszterelnök és Hiller István oktatási és kulturális miniszter adta át délután egykor a Parlamentben. Az államfő délután nem Budapesten, hanem Székesfehérváron vesz részt ünnepi programokon, majd megkoszorúzza a magyar királyok sírját és beszédet mond.

A délután 17 órakor a budapesti Szent István-bazilika előtt tartott szentmisét követő Szent Jobb-körmeneten a Nagycsaládosok Országos Egyesületének körében vesz részt az államelnök. A misét Erdő Péter bíboros és a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia tagjai mutatják be. Gyurcsány Ferenc este részt vesz és beszédet mond a Biennálé, a Külhoni Magyarok Kulturális Fesztiválja keretében megrendezett ünnepségen.

Délelőtt tíz óra óta tart az egész napos kenyérfesztivál a Városligetben, a Vajdahunyadvár mellett. Este hét órakor, a tűzijáték előtt Zenehajó közlekedik majd a Duna két partja mentén, időnként megállva. A hajón a Kiyo-Kito nevű együttes játszik majd dobzenét japán dobokon. Az augusztus 20-ai tűzijáték este kilenc órakor kezdődik: a rakétákat a Lánchídról, a Citadelláról, az Erzsébet hídról és két uszályról lövik fel.

Egy órás csúszással, három óra után elkezdődtek a Red Bull Air Race műrepülőverseny budapesti negyeddöntői is. A szervezők tájékoztatása alapján viharveszély miatt kellett várnia a több százezres nézőseregnek.