Tárgyalásra hívja a pártokat Sólyom

Vágólapra másolva!
Sólyom László köztársasági elnök szerint a kormány és az ellenzék részéről is mutatkozik hajlandóság arra, hogy megegyezzenek a költségvetés hosszú távú szabályozásáról. Sólyom ezért még augusztusban tárgyalásra hívja hivatalába a pártok képviselőit. A pártok sorban jelezték, hogy készek az egyeztetésre.
Vágólapra másolva!

"Vannak olyan ügyek, amelyekben az ország érdeke megegyezést követel a pártok között. Tudjuk, hogy az óriási államadósság és a költségvetési hiány csökkentése elkerülhetetlen feladat. Most lehetne és kellene a költségvetést alkotmányos keretek közé szorítani. Erre és a szabályok betartását kikényszerítő szerv felállítására most mind kormány-, mind pedig ellenzéki oldalról van hajlandóság" - mondta a Magyar Hírlapnak az államfő.

Sólyom ezért még ebben a hónapban tárgyalásra hívja a parlamenti pártokat a Sándor-palotába. "A köztársasági elnök nem békebíró vagy közvetítő a pártok szakpolitikai vitáiban; sosem avatkoznék be például a társadalombiztosítási modellek kérdésébe. De a szabályozott költségvetés az ország jövője szempontjából alapvető kitörési pont a túlköltekezés és a megszorítás ciklusaiból" - mondta Sólyom.

A pártok képviselői ott lesznek

A szombaton megjelent interjúra a Fidesz helyettes szóvivője, Cser-Palkovics András az MTI-nek úgy reagált, hogy a Fidesz részt venne az államfő által említett egyeztetésen.

"A költségvetési szabályok megújítását célzó, már megkezdett folyamat sikerét elősegítheti a köztársasági elnök által kezdeményezett több párti tárgyalás, ezen természetesen az MSZP kész részt venni" - mondta Veres János pénzügyminiszter szombaton az MTI-nek. Veres emlékeztetett arra, hogy a kormány nevében a Pénzügyminisztérium júliusban nyilvánosságra hozta a költségvetés szabályainak megújításával kapcsolatos elképzeléseit és az elképzelésekről ötpárti egyeztetés kezdődött.

Az elképzelések szerint az új szabályozás tartalmazná a költségvetés előkészítésének és elfogadásának új, szigorúbb szabályait, beleértve a költségvetési hivatal felállítását és jogkörének meghatározását is. Másrészt új szabályokat vezetnének be a fejezeti költségvetési korlátok meghatározására.

Az MDF nagyon fontosnak tartja Sólyom kezdeményezését, az egyeztetésen az MDF ott lesz - mondta Hock Zoltán, az ellenzéki párt országos elnökhelyettese az MTI-nek. Az SZDSZ szintén részt venne az egyeztetésen. "Mi szívesen konzultálunk, de a döntést természetesen a parlamentnek kell meghozni" - mondta az MTI-nek Horn Gábor, a koalíciós koordinációért felelős liberális államtitkár.

Kettős állampolgárságról is beszélt Sólyom

Az államfő beszélt arról is, hogy nem ért egyet azzal, hogy olcsó, kisebb állam kell, s majd a piac mindent megold. Úgy vélte, erős gazdasághoz erős állam kell, amely képes megfelelő szabályokról és infrastruktúráról gondoskodni.

A Magyar Hírlapnak adott interjúban Sólyom kitért arra is, hogy jövő januártól határon túli magyarok kerülnek a Schengeni határ mögé, ezért a délvidéki magyarok számára a kettős állampolgárság megadását tekintené megoldásnak. Ezt képviselni is fogja a hamarosan sorra kerülő államfői találkozón. Ukrajnában ugyanez viszont nem működhet, mert az ukrán alkotmány nem teszi lehetővé a kettős állampolgárságot.