Magyar radikálisokra mutogat vízumügyben Lantos

Vágólapra másolva!
Listát készítene a Magyar Gárda tagjairól Tom Lantos, az amerikai képviselőház külügyi bizottságának elnöke, hogy azokat soha ne engedhessék be Amerikába. A politikus Budapesten arról beszélt, hogy akár azonnal vízummentesen lehetne utazni az Egyesült Államokba, ha Magyarország garantálná: egy lakosa sem jelent veszélyt, ez azonban szerinte lehetetlen.
Vágólapra másolva!

"Ahhoz, hogy holnaptól ne kelljen vízum Amerikába, Magyarországnak garantálnia kellene, hogy 10 millió lakosából egy sincs, aki bajt okozhat" - jelentette ki budapesti sajtótájékoztatóján Tom Lantos, az amerikai képviselőház külügyi bizottságának elnöke csütörtökön. Mivel azonban erre senki nem képes, ki kell építeni azokat a mechanizmusokat, amelyekkel kiszűrhetjük a veszélyes embereket - tette hozzá.

Az amerikai vízummentesség kapcsán Lantos előre ítéletet hirdetett a nemrég megalakult radikális Magyar Gárda tagjai fölött: a politikus a szervezet tagjait látatlanban is azok közé sorolta, akik előtt Amerika kapuit zárva kell tartani. Mint fogalmazott, személyesen garantálja, hogy lista készüljön ezekről az emberekről és soha egyiküket se engedjék be az Egyesült Államokba.

A Jobbik Magyarországért Mozgalom csütörtök esti közleményében aggályosnak és a magyar alkotmányba ütközőnek nevezte a listakészítési szándékot: a párt megfogalmazása szerint utoljára német nemzetiszocialista és szovjet politikusok avatkoztak be annyira magyar állampolgárok jogainak gyakorlásába, mint most az amerikai képviselő. Lantos egyébként újságírói kérdésre "őrülteknek" nevezte a gárda létrehozóit, és sürgette, hogy minden párt elhatárolódjon tőlük. Ez a kívánsága valószínűleg nem fog teljesülni, hiszen magát a szervezetet is párt, a Jobbik hozta létre.

Arra a kérdésre, hogy Magyarország mikor érheti el a vízummentességet, az amerikai képviselő azt mondta: érti a felháborodást, ami a vízum miatt alakult ki az emberekben, azonban azt is meg kell érteni, hogy a 2001-es terrortámadás óta az Egyesült Államok biztonsági politikája teljesen megváltozott. "Attól tartok, hogy még sok év telik el, amire azt mondhatjuk, hogy vége a terrorizmus időszakának" - tette hozzá.