Visszahívják a játékboltból a veszélyes verdákat

Vágólapra másolva!
A magyarországi játékboltok polcairól is leveszik szerdán azokat a játékokat, amelyeket veszélyességük miatt visszahívott az amerikai Mattel játékgyártó cég. A Kínában gyártott termékek között vannak apró mágneseket tartalmazó, széthulló gyerekjátékok, de veszélyes lehet az ólomtartalmú festékkel színezett kisautó, a Verdák című animációs filmből ismert Sarge is.
Vágólapra másolva!

A Mattel amerikai játékgyártó kedden jelentette be, hogy több Kínában gyártott játékát is visszahívja, mert egy részükön a festék a megengedettnél több ólmot tartalmaz, másoknak pedig kis, mágneses alkatrészei leválhatnak, ezért veszélyesek a gyerekek számára.

Tóth Tibor, a Mattel Toys Hungary vezetője kedden, a nemzetközi bejelentést követően arról tájékoztatott, hogy visszahívják a "Verdák" kisautó sorozatban szereplő "Sarge" nevű kisautót, amelyet 2007 márciusa és júliusa között gyártottak. A kisautó festésében található ólom koncentrációja kismértékben meghaladja az előírásokat, ezért veszélyes lehet. A termék kis számban került forgalomba Magyarországon, összesen 422 darabot érint a visszahívás.

Visszahívnak emellett több olyan terméket is, amelyek apró mágneseket tartalmaznak. Ezek a termékek 2007 január előtti gyártásból származnak, és a mágnesek kieshetnek belőlük. A mágnesek lenyelve vagy orrba helyezve sérülést okozhatnak, különösen abban az esetben, ha összetapadnak.

Az érintett játékok többsége már nincsen kereskedelmi forgalomban, az idei évtől kezdődően pedig a Mattel megváltoztatta a mágnesek rögzítését, így már biztonságosak. A magyar cégvezető szerint ezek a termékek 10 ezer feletti számban kerülhettek ki Magyarországon.

Tóth Tibor elmondta, hogy a hibás termékekről tájékoztatták viszonteladóikat, így a veszélyesnek minősített játékok szerdán lekerülnek a magyar üzletek polcairól. A cég magyar érdekeltsége egyeztet az ügyben a fogyasztóvédelemért felelős hatósággal is.

Egyes jelentések szerint világszerte 9 millió játékot, mások szerint ennek mintegy dupláját rendeli vissza a Mattel. A döntést a cég az amerikai fogyasztóvédelmi szervezettel közösen hozta.

Az ólmozott festékkel való szennyezettség miatt egyébként júniusban, majd augusztus elején is milliós nagyságrendben hívták vissza Kínában bérmunkában készült gyerekjátékaikat amerikai cégek.