Gyászéjszakával boldogítanak a profi válásszervezők

Vágólapra másolva!
Felvágják a gyásztortát, majd közös ismerőseikkel együtt mulatnak válási partijukon azok a házaspárok, akik profi válásszervezők szolgáltatásait veszik igénybe. Oroszországban egyre több cég szakosodik válási ceremóniákra, az [origo] által megkérdezett szakemberek szerint pedig pszichésen sokat segíthet egy ilyen akció. Az esküvőszervező még kedvezményt is adna, ha a frigy után válásnál is visszakerülnének hozzá korábbi ügyfelei.
Vágólapra másolva!

Sajátos profilt választanak újabban orosz rendezvényszervező cégek: esküvők helyett válási partikban utaznak. Az üzlet állítólag virágzik, hiszen manapság szinte minden második házasság válással végződik, és csak kevés párnak sikerül szépen elválni. A cégekre a frigy felbontásával járó jogi teendőket is rá lehet bízni, ebben az esetben a felek meghatalmazásának birtokában intézik a válópert is. Ennél sokkal speciálisabb viszont magának a válási ceremóniának a megszervezése: az esküvőhöz-lakodalomhoz hasonló ünnepség keretében vesznek egymástól búcsút a házastársak.

Az első ilyen tevékenységi körrel rendelkező orosz vállalkozás eredetileg esküvők megrendezésére szakosodott, így a válási partik minden formaságát is éppen ennek fordítottjaképpen találták ki. Némi ünnepélyes külsőséggel: a nő talpig feketében, a férfi fehér öltönyben vesz részt az eseményen, amelyre meghívják ismerőseiket, barátaikat. Fontos momentum a gyásztorta felvágása is.

Baltás darabolás

Mindenben a volt pár igényeihez igazodnak, ha kell - a nászút mintájára - válási utat szerveznek, ahol a válófélben lévők végiglátogatják közös életük fontos helyeit. Igény esetében utolsó éjszakát is szerveznek, de állítólag volt olyan pár, amelyik együtt darabolta fel egy baltával közös ingóságait.

Az ilyen meghökkentő, helyenként tragikomikus ötletek ellenére az [origo] által megkérdezettek azon a véleményen voltak, hogy egyáltalán nem egy valóságtól elrugaszkodott, őrült elképzelésről van szó. Gyimesi Andrea, a Magyar Szexuálterápiás és Párterápiás Egyesület szóvivője szerint mindkét félnek hasznos lehet, és a további életükben is sokat segíthet, ha - akárcsak közös életük kezdetét - konkrét eseménnyé tudják tenni annak lezárását is.

Számtalan esetben ugyanis hiába zajlik le a jogi procedúra, a pszichés válás nem történik meg, és ezért lehet fontos egy rituálé, mint amilyen az esküvő is - mondta Gyimesi. "A rituálék mindig a változásokat fejezik ki, ezeknek köszönhetően letisztul, helyére kerül az új helyzet, nem pedig ott lóg feldolgozatlanul a levegőben, hogy többé nincsenek együtt" - mondta az egyesület szóvivője. Tudományos kísérletek eredményei is azt igazolták, hatékony, ha szó szerint kimondatják a felekkel az elválásukat - tette hozzá. A kutatások szerint sokkal jobb viszonyban maradtak azok, akik ezen átestek, ami egyáltalán nem mindegy, ha például közös gyerekek a jövőben is összekötik a párt.

Gyimesi elmondta: az egyesület tapasztalatai szerint a magyar emberek azért borzadnának el egy ilyen ötlet hallatán, mert még csak gondolni sem akarnak a válásra, szőnyeg alá söpörve az egész problémát. "Nincs gyászkultúránk, nem tudjuk megélni a válást, ahogy a halált sem, teljesen másképpen, rosszabbul kezelik Magyarországon a gyász időszakát" - mondta. "Pedig ha az emberek a válást nyíltan annak kezelnék, ami, és beszélnének arról, hogy ez mindenkinek mennyire nehéz, sokkal szebben lehetne lezárni a kapcsolatukat" - tette hozzá.

Kedvezmény a törzsvendégeknek

Üzleti szempontból is ötletesnek találta a válási partikat Vági Gergely, aki a Magyarországi Esküvőszervezők Szövetségének egyik tagja. Vági olyan esetről már hallott, amikor a házasság felbontásának bírósági procedúrája után a volt házastársak tartottak egy összejövetelt közös barátaikkal, ismerőseikkel, kifejezetten erre szakosodott cég azonban nálunk még nincs.

Pedig ha ünnepélyessé, komollyá akarják tenni ezt a szomorú döntést, akkor ugyanúgy szükség lenne profi koordinátorokra, mint az esküvőknél - mondta Vági, aki a Magyarországi Vőfélycentrum ügyvezetőjeként esküvőkhöz is számos segítőt közvetít a ceremóniamestertől a vőfélyen át a moderátorig. Egy átlagos esküvőn - állította - 100 fő vesz részt, ha csak ennek a felét meghívnák a szétválás szertartására, már az egy nagyobb szabású rendezvénynek számítana. Még kedvezményt is adna azoknak, akiknek az esküvőjét is ő szervezte.