Nem vár az EU-ra a magyar vízumlobbi

Vágólapra másolva!
Magyarország nem vár a többi új uniós tagállamra az amerikai vízummentességi tárgyalások megkezdésével. Bár az EU tagállamainak illene összefogni a kérdésben, a magyar kormány külön is sürgeti a tárgyalásokat - közölte a Külügyminisztérium államtitkára.
Vágólapra másolva!

Nyilvánvaló, hogy Magyarországnak uniós tagállamként azt az álláspontot kell képviselnie, hogy egyszerre kerüljenek be a vízummentességi programba az új tagországok - nyilatkozta Horváthné Fekszi Márta, a Külügyminisztérium államtitkára kedden. A kormány azonban nem teheti meg a magyar állampolgárokkal szemben, hogy ne sürgesse a tárgyalásokat - tette hozzá. Az államtitkár hangsúlyozta, hogy a magyar állampolgárok kiutazásának Amerika számára nincs kockázata.

Horváthné Fekszi Márta elmondta: Magyarország nyáron már tárgyalt az Egyesült Államokkal a vízummentességi programhoz való csatlakozás technikai kérdéseiről, ősszel pedig újabb, egyhetes egyeztetést terveznek. Az ország nem vár a többi tagállamra, bár a szolidaritás elvét tiszteletben tartja - magyarázta.

Az államtitkár szerint Magyarország technikailag gyakorlatilag felkészült a csatlakozásra: például a magyar hatóságok úgynevezett biometrikus útlevelet adnak ki és egyetlen útlevélkiadó központ van. A Külügyminisztérium azt szeretné elérni, hogy mire az Egyesült Államokban is megtörténik a technikai felkészülés, addigra a magyar-amerikai tárgyalások lezáruljanak - mondta Horváthné.

Az Egyesült Államok kongresszusa július végén fogadta el az amerikai vízummentesség kibővítéséről szóló törvény, amelyet Magyarország külön levélben üdvözölt, hat tagállam, Lettország, Litvánia, Lengyelország, Románia, Szlovákia és Csehország azonban kevésnek talált. Az államtitkár szerint a törvény elfogadásával "széthúzódtak a vonalak" a vízummentességért egyszerre lobbizó hét állam között. A közös alapra akkor tudnak visszatalálni ezek az országok, ha egységesen fellépnek annak érdekében, hogy az Egyesült Államok minél előbb végezze el a törvényben előírt fejlesztéseket - mondta.

A jogszabály szerint a vízummentesség megadásának feltételei között szerepel, hogy az elutasított vízumkérelmek aránya ne haladja meg a tíz százalékot. Az új EU-tagok lobbicsoportjából jelenleg csak két ország tudja teljesíteni a tízszázalékos vízumelutasítottsági küszöböt, Magyarország a harmadik a sorban. Nálunk tavaly ez a mutató 12,7 volt, de a visszautasított kérelmek száma folyamatosan csökken. A másik szempont a "túltartózkodás": azok aránya, akik tovább maradnak az Egyesült Államokban a vízumban megszabott időtartamnál.