Problémás szakértők miatt csúszott a Gripen-bizottság

Vágólapra másolva!
Egyhónapos csúszással kezdi meg munkáját kedden a Gripen vadászgépek beszerzésének körülményeit vizsgáló parlamenti bizottság. Az elnök szerint nehéz volt független szakértőket találniuk a bizottságba. Az MSZP-sek az Orbán-kormány idején született döntéseket firtatnák, a fideszesek vizsgálnák a Medgyessy-kormány szerződésmódosítását is.
Vágólapra másolva!

Kedden délután megkezdi munkáját a kormány Gripen-vadászrepülőgépek beszerzését vizsgáló bizottsága - jelentette be Vadai Ágnes elnök, a Honvédelmi Minisztérium államtitkára a kormányszóvivői tájékoztatón, ahol megnevezte a testület tagjait. A testület katonai beszerzéssel foglalkozó tagja Kapusy György nyugállományú mérnök ezredes, nemzetbiztonsági szakértője Buzálné Szabó Mária, pénzügyi szakértője pedig Petőfi László lesz.

Vadai Ágnes elismerte, hogy a korábban tervezetthez képest csúszásban vannak, de ezt azzal indokolta, hogy nehéz volt valóban független szakértőket találniuk a feladatra, valamint alapos nemzetbiztonsági vizsgálaton kellett átesniük a tagoknak. Az egyhónapos csúszás ellenére, a testület szeptember 15-ig elkészíti jelentését - állította. Mint mondta, a bizottság tagja lesz egy jogász is, akinek nemzetbiztonsági vizsgálata még folyamatban van.

Egy svéd tévécsatorna műsora június elején azt állította, a cseh Gripenek beszerzéséhez hasonlóan Magyarországon is tevékenykedett egy osztrák üzletember, aki több millió dollárt kapott a gépeket gyártó konzorciumtól. Az MSZP ezután parlamenti vizsgálóbizottság létrehozatalát kezdeményezte, hogy tisztázzák a beszerzés körülményeit. A Fidesz úgy reagált, hogy egy másik bizottság létrehozását javasolta a szerződés 2003-as módosításának kivizsgálására.