Erdőbe temetik a fegyvergyár gyanús sittjét

Vágólapra másolva!
Tömött kamionokkal hordják változatlanul a soroksári úti fegyvergyárból a hulladékot a Budapest határában lévő csömöri erdőbe, amitől a szomszédos település vízgyűjtőjét félti a helyi polgármester. Bár a hatóság megtiltotta a hulladéklerakást, a terület tulajdonosát képviselő ügyvéd szerint minden engedélyük adott, Illés Zoltán fideszes politikus pedig - aki állítja: veszélyes hulladék is került a területre - feljelentést tett. Az [origo] akcióba lépett: a bontás helyszínétől követtünk egy szemetet szállító kamiont az erdőbe, ahol a hulladékot leöntő munkások egyike fenyegetőzni kezdett.
Vágólapra másolva!

Napi 70-80 kamion - ennyire saccolja a csömöri önkormányzat névtelenséget kérő munkatársa azt a szemétmennyiséget, amennyit "erősebb napokon" a község határába szállítanak a Kres-Bau Kft. 20 tonnás teherautói. A szám nagyjából stimmel: a Soroksári út 158. alatti, részben bontás alatt álló fegyvergyárból hétfőn 10-15 percenként gurult ki egy-egy megrakott kamion, ami a város határa felé vette az irányt. Némelyik szállítmánya piros ponyvával volt letakarva, másoknak nem: jól láthatóan bontási törmeléket fuvaroztak.

De hová vitték a hulladékot? A bontást irányító mérnök - "engedély hiányában" - sem erre, sem más kérdésünkre nem válaszolt. Az [origo] munkatársai ezért hétfő délután követték az egyik teherautót. Mint azt számos fotónk és a videónk is bizonyítja, a sofőr a csömöri erdőbe szállította a szemetet, ahol - a többi kamionoshoz hasonlóan - kiürítette azt. A hatalmas vasbetontól az ablakkereten át a műanyag szemétig sok mindent öntöttek az erdőbe a cég piros kamionjai. Pedig a gödöllői Körzeti Földhivatal nem erre adott engedélyt a Papp Tiborné budapesti lakos birtokában lévő 0,7 hektáros terület feltöltésére.

Legelő, majd sportpálya a szeméten?

Még márciusban kezdődött a főváros határában fekvő Csömör melletti erdő feltöltése. Akkor a helyi mezőőrök fedezték fel a szeméthordást, az önkormányzat rendőröket is hívott, mire a tulajdonos leállíttatta a szállításokat és engedélyért fordult a hatósághoz. Ezt meg is kapta június 21-én. Ezt követően ismét beindultak a szállítások, csakhogy az eredetinél jóval nagyobb mértékben, ráadásul az önkormányzat szerint nem teljesen azt hordják oda, amire engedélyt kaptak. Erről fotókat készítettek és jegyzőkönyvet vettek fel.

A földhivatali határozat az "anyaggödörként" bejegyzett terület újrahasznosítását hagyta jóvá, mégpedig "legelő művelési ág visszaállítására". Mint az a dokumentumból kiderül, a tulajdonos felújítási tervében (amelyet a Petik és Társai Mérnöki Szolgáltató Kft. készített) "sport és szabadidős tevékenységet" jelölt meg a terület jövőbeni hasznosítására vonatkozóan. Ennek megfelelően a határozat arra kötelezi a tulajdonost, hogy a terület feltöltéséhez "csak inert hulladékot lehet használni". Veszélyes hulladékot, vegyszerrel szennyezett anyagot nem.

A Környezetvédelmi Minisztérium szerint az inert anyagok a következők: talaj, kavics, agyag, kő, bányászati tevékenységből keletkezett meddő. A helyszínen azonban nemcsak ez található. Priberi Ferenc, a tulajdonos jogi képviselője elismerte, hogy korábban több kamionnyi nem odavaló szemetet (drótokat, ablakkeretekeket, porcelán mosdókagylókat stb.) raktak le, de állítása szerint mindezt péntektől hétfőig elhordatták a területről. Az [origo] felvetésére, hogy a több méter magas, munkagépekkel már tömörített hulladékban hétfő délután is volt hasonló törmelék, annyit mondott az ügyvéd: "Ezzel most nem tudok vitába szállni. Felhívom az ott dolgozó embereket és megkérdezem tőlük". Priberi ugyanakkor állítja, "nem szemétlerakó" a terület, "minden egyes szakhatósági, vízügyi engedélyük" megvan.

"Mindjárt hozom a kutyát"

Az önkormányzatnál a feltöltött terület közvetlen szomszédságában csordogáló patakért, de különösen az onnan induló forrásokért is aggódnak. Priberi azt állítja, a feltöltés "körülbelül 100 méterre" van a pataktól. Az [origo] munkatársai mást láttak a helyszínen: a törmelék - amelyet éppen a patak irányába tolnak folyamatosan a munkagépek - helyenként csak 10-20 méterre terül el. Bátovszki György polgármester szerint is csak ennyi a távolság. "Szó nem lehet arról, hogy a patakmedret és a forrásokat betemessék" - mondta Bátovszki, majd hozzátette: stratégiai fontosságú Csömör számára a patak. A község biológiai víztisztítója is kapcsolatban áll ezzel, másrészt fontos vízgyűjtője a nagyrészt völgyben fekvő Csömörnek

Lehet, hogy a tulajdonos korábban minden engedélyt megkapott, de tény, hogy múlt pénteken a Közép-Duna-völgyi felügyelőség embere a helyszínen szemlét tartott, majd - talán épp a források miatt - leállíttatta a hulladéklerakást. Ha valóban minden törvényes, akkor magyarázatra szorul több dolog is. Az általunk követett kamion száz méterre a területtől leállt ugyanúgy, mint a mögöttünk érkező másik három is, valószínűleg nem szerették volna, ha lefilmezzük, amint beviszik a hulladékot a területre. És ha minden legális volt, az is magyarázatra szorul, hogy a szomszédos magánföldön sétáló újságírókat miért fenyegette az egyik ott dolgozó férfi azzal, hogy "ha nem mennek el, mindjárt hozza a kutyát".

Illés Zoltán még tovább megy: egyenesen azt állította kedden az [origo]-nak, hogy a fegyvergyárban galvanizáltak korábban, ezért feltételezése szerint veszélyes hulladékot szállítottak a Kres-Bau kamionjai a csömöri erdőbe. A galvanizálás során keletkező iszap rákkeltő hatású, különösen veszélyes anyag. Szerettük volna erről megkérdezni erről a fuvarozó cég ügyvezetőjét, de Kresák Józsefet nem sikerült elérnünk.

Illés az ügyészséghez fordult: ismeretlen tettes ellen feljelentést tett a szerinte illegális hulladéklerakás miatt. A politikus ugyanakkor nem érti, hogy miért nem tette meg ugyanezt a csömöri önkormányzat is. "Mi nem vagyunk hatóság, ugyanakkor az illetékesek felé már többször megtettük a jelentést, legutóbb kedd reggel" - közölte Bátovszki György polgármester, aki egyben elmondta: kedden változatlanul hordják a teherautók az építési hulladékot az erdőbe.