Aggódva keresik a guar-gumit a boltokban

Vágólapra másolva!
Több élelmiszerboltban is arról számoltak be, hogy a vásárlók bizonytalankodva nézegetik az áruk összetevőinek leírását és keresik a guar-gumit vagyis az E-412-t, mert nem tudják eldönteni, hogy megvegyék-e az adalékanyagot tartalmazó termékeket. A civil fogyasztóvédők szervezete szerint a vásárlók nem zavarodtak volna össze, ha az összes érintett áru azonnal lekerült volna a polcokról, a hatóság szerint azonban erre semmi szükség nem lett volna.
Vágólapra másolva!

"A kólában is van olyan E?" - kérdezte az üdítőautomata előtt tébláboló fiatalember a barátjától mielőtt megnyomta volna a gombot. Nem tudták a választ, de végül megegyeztek abban, hogy egyikőjük akkor sem fél meginni az üdítőt, ha a címkén ott virít az E-412-es adalékanyag.

Többen bizonytalankodnak hasonlóan az élelmiszerboltok polcai előtt álldogálva. "Sokkal többen nézegetik a tejtermékek összetevőit" - mondta egy XI. kerületi bolt eladója. Arról viszont az általunk felkeresett üzletek egyikében sem számoltak be, hogy valamelyik, E-412-t tartalmazó áru forgalma visszaesett volna. Egyedül a sárgabarackos ízesítésű, Túróvarázs nevű tejtermék került le a polcokról, miután a gyártó kivonta a forgalomból. Utóbb azonban erről a tejtermékről is bebizonyosodott, hogy nem volt veszélyes az egészségre, a túrókrém néhány nap múlva vissza is kerül a boltokba.

A dioxinnal fertőződött guar-gumi adalékanyag ügyének kipattanásakor Süth Miklós főállatorvos arra kérte az embereket, hogy amennyiben lehetséges, az E-412-vel jelölt guar-gumit tartalmazó élelmiszert ne fogyasszanak addig, amíg a szakhatóságok ki nem vizsgálják az ügyet. A bejelentés óta végeztetnek a gyártók saját költségre vizsgálatokat, illetve folyamatban vannak a hatósági vizsgálatok is. Eddig a hatósági vizsgálatok nem mutattak ki egészségre káros vegyszereket a megvizsgált élelmiszerekben. A hivatalos ajánlás viszont továbbra is az, hogy amennyiben lehetséges, ne vásároljunk E-412-t tartalmazó élelmiszereket.

A Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége (FEOSZ) szerint a hatóság ezzel összezavarja a vásárlókat, nem tudják eldönteni, hogy az említett adalékanyag káros-e vagy sem. Sokan keresték meg a fogyasztóvédőket telefonon az utóbbi napokban, hogy vehetnek-e ilyen adalékanyagot tartalmazó termékeket. A FEOSZ munkatársai ilyenkor azt tanácsolják, hogy inkább ne.

"Ha valamire azt javasolják, hogy inkább ne együk meg, akkor az nem biztonságos. Ha nem biztonságos, akkor miért lehet a boltok polcain" - kérdezte az [origo]-tól Baranovszky György, a FEOSZ ügyvezető elnöke. A szervezet álláspontja szerint minden E-412-t tartalmazó élelmiszert le kellett volna vetetni a polcokról egészen addig, amíg be nem bizonyosodik, hogy az egyes termékek ártalmatlanok.

A hatóság szerint ugyanakkor ez indokolatlan lenne. A számos élelmiszerben megtalálható adalékanyag ugyanis különböző időpontokban, különböző országokban került bele a termékekbe, viszont ezek nem biztosan veszélyesek, mert nem mindegyikben van feltétlenül mérgező dioxin. Fölösleges lenne mindet betiltani - mondta Búza László, az Élelmiszer- és Takarmánybiztonsági Igazgatóság főállatorvosa. Az egész EU-t érintő élelmiszer-szennyeződés ügyében a főállatorvos szerint Magyarország talán a leghatározottabb intézkedéseket hozta, állítólag volt olyan EU-s ország, ahol egyáltalán nem is foglalkoztak a szennyeződött guar-gumi ügyével.

A hatósági laboratóriumi vizsgálatok jelenleg is tartanak, várhatóan csütörtökre újabb beküldött termékekről derül ki, hogy a bennük lévő adalékanyag szennyeződött-e dioxinnal.