Vádat emelnének Budaházy György ellen

Vágólapra másolva!
Vádemelést javasol a rendőrség Budaházy György ellen, amiért két esetben is az állam alkotmányos rendjének megváltoztatására szólított fel másokat. Az Erzsébet híd elfoglalásakor ismertté vált férfi a tavaly őszi zavargások egyik kulcsszereplője volt, március 15-i elfogásának hírére erőszakos tüntetés kezdődött a fővárosban.
Vágólapra másolva!

Az alkotmányos rend erőszakos megváltoztatásának előkészülete miatt vádemelést javasol a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) Budaházy György ellen - közölte kedden az NNI szóvivője, Horváczy Emese. A férfi elleni nyomozást augusztus 7-én lezárták, az iratokat vádemelési javaslattal küldték tovább a Fővárosi Főügyészségnek - tette hozzá.

Budaházyt a rendőrség azzal gyanúsítja, hogy korábban két alkalommal is a magyar állam alkotmányos rendjének erőszakos megváltoztatására biztatott: egy ízben a főváros körülzárására, egy másik alkalommal pedig fegyveres harcra szólított fel.

Budaházy György az Erzsébet híd 2002. júliusi lezárásakor lett ismert, de később is számos tüntetést szervezett. A férfit idén március 15-én délután fogták el a Deák téren, és a rendőrök az NNI Aradi utcai épületébe vitték kihallgatásra. Este több ezer ember gyűlt össze az épület közelében a szabadon bocsátását követelve. A demonstrációt követően a tüntetők többször is összecsaptak a rendőrökkel, hét rendőr és egy civil megsérült, a rongálás miatt többmilliós kár keletkezett. Két nappal később a férfit házi őrizetbe helyezte a Pesti Központi Kerületi Bíróság (PKKB).