Élelmiszerügyi riadóláncot sürget a Fidesz

Vágólapra másolva!
A Fidesz új riadóláncot hívna életre a dioxin-ügyhöz hasonló élelmiszerbotrányok esetére, amelynek értelmében 72 órán belül visszahívnák a boltokból az egészségre veszélyes termékeket. Az MSZP szerint a Fidesz hisztériát kelt, hisz még egyetlen termékben sem találtak dioxint.
Vágólapra másolva!

A Fidesz-frakció a jövő héten országgyűlési határozati javaslatot nyújt be egy új riadólánc létrehozására. Ennek értelmében a dioxin-ügyhöz hasonló botrány esetén 24 órán belül nem csak a közszolgálati, de a kereskedelmi rádiókban és televíziókban is tájékoztatni kell a fogyasztókat, 72 órán belül pedig az összes veszélyes élelmiszert vissza kell hívni a boltokból - közölte Koszorús László, a Fidesz fogyasztóvédelmi szakpolitikusa.

Hangsúlyozta: "már egy hete tart a guargumival kapcsolatos élelmiszerbotrány, egy hete tudjuk, hogy több tízezer veszélyes termék van a boltok polcain, azonban a kormány mégsem hozza nyilvánosságra ezek listáját". Szerinte a kormánynak a 2006 óta működő élelmiszer-nyomonkövetési rendszer alapján tudnia kell, hogy melyek azok termékek, amelyek dioxinnal szennyezettek.

Hisztéria- és zavarkeltésnek nevezte Koszorús László szavait Alexa György szocialista országgyűlési képviselő, az Országgyűlés Fogyasztóvédelmi eseti bizottságának elnöke, akinek tudomása szerint még egyetlen egy termékben sem találtak dioxint. Hozzátette: több, mint 300 cég termékeit vizsgálják jelenleg.

"Az illetékes hatóságok, mint ahogy más alkalmakkor, hogyha emberi egészségre veszélyes anyagot találnak - akár dioxint - ezekben a termékekben, azonnal közzé fogják tenni ezeknek a termékeknek a nevét" - jelentette ki a kormánypárti politikus. Mint mondta, ha a szakemberek ilyen termékeket találnának, akkor azokat azonnal bevonatnák a forgalomból.