Akcióban árulták a gyanús krémjoghurtot

Vágólapra másolva!
Az [origo] pénteken talált olyan boltot, ahol akciósan kínálták azt a tejterméket, amelyet gyártója visszahívott a polcokról, tartva attól, hogy rákkeltő dioxint tartalmaz. A budapesti Reál-üzlet vezetője azt mondta, hogy nem hallott a visszahívásról. Az üzletlánc állítja, hogy minden boltot értesítettek, a szóban forgó üzlet vezetője azonban figyelmetlenül olvasta el az erről szóló e-mailt. Egyelőre egy termékről sem derült ki, hogy dioxint tartalmaz, a vizsgálatok azonban még az elején járnak.
Vágólapra másolva!

Annak ellenére, hogy péntekre el kellett volna távolítani a boltokból a Friesland Hungaria Zrt. több sárgabarackos termékét, az [origo] fotóriportere a Reál üzletlánc egyik XIII. kerületi üzletében még kora délután is talált ilyen árut. A Friesland csütörtökön két általa gyártott terméket, a sárgabarackos ízesítésű Túróvarázst és a sárgabarackos ízű Krémes duót vonta vissza a boltokból, mivel felmerült, hogy rákkeltő dioxint tartalmazhatnak. Az, hogy valóban tartalmaznak-e ezek káros anyagokat, csak hétfőn derül ki.

A szóban forgó üzletben pénteken a visszavonásról szóló bejelentés ellenére leértékelve árulták a sárgabarackos Krémes duót. Kérdésünkre a bolt üzletvezetője azt mondta: nem hallott arról, hogy a Friesland visszahívta a sárgabarckos tejterméket. Az üzletvezető szerint neki nem kötelessége követni a híreket, a cég pedig semmilyen tájékoztatót nem küldött erről. A bolt vezetője azt ígérte, hogy hamarosan eltávolítja az árut a polcokról. Azt, hogy komolyan veszik a helyzetet, az üzlet irányítója azzal próbálta bizonyítani, hogy munkatársunknak megmutatta azt a dioxinról szóló tájékoztató dossziét, amelyet minden vásárló végiglapozhat.

Megkerestük a Reál üzletlánc központját, ahonnan az Arzenál Kft.-hez irányítottak bennünket, amely közvetlenül felügyeli a szóban forgó üzletet. A cég kereskedelmi igazgatója az [origo]-nak azt mondta, a Friesland bejelentése után, csütörtökön 16 óra körül e-mailen értesítették mindegyik üzletet a két termék visszavonásáról. Az igazgató elmondása szerint a levelet megkapta a Hollán utca üzlet vezetője is, azonban figyelmetlenül olvasta el a szöveget, és nem nyitotta meg az e-mail mellékletét.

Az igazgató hangsúlyozta, a termékek visszavonásához mindig szükség van bizonyos időre, a Katona József utcai boltban azonban az [origo] munkatársainak ottjárta után levették a polcról a gyanús árut. Kérdésünkre elmondta, a Krémes duót olcsóbban kínáló akció korábban, a Friesland bejelentése előtt kezdődött. Hozzátette, a mostani eset nyomán most újra figyelmeztetik e-mailen a hozzájuk tartozó boltokat.

Egy cégről van csak eredmény

Az élelmiszerügyi hatóságok péntek délelőtt ismertették az első eredményeit azoknak a vizsgálatoknak, amelyek során arra keresik a választ, vannak-e a boltokban olyan termékek, amelyek rákkeltő anyagot, dioxint tartalmaznak. A Süth Miklós főállatorvos által tartott tájékoztatón kiderült, hogy egyelőre csak a péksüteményeket készítő Fornetti cég négy mintájának vizsgálata fejeződött be. Ez hét terméket érintett, amelyekről megállapították, hogy mentesek a dioxintól, nem jelentenek egészségügyi kockázatot.

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=wDCXCsqP6dloBiKT
Ismertették a vizsgálati eredményeket

Összesen 348 cég mintáit kell azonban vizsgálniuk a hatóságoknak. A főállatorvos többszöri kérdésre sem tudta pontosan megmondani, hogy várhatóan meddig tartanak majd a vizsgálatok. Annyit közölt, hogy hétfőre lesz eredmény annak a két tejterméknek az ügyében, amelyet a gyártója visszavont a boltokból, miután felmerült a gyanú, hogy dioxint tartalmaznak.

Olcsóbb módszerre válthatnak

Süth Miklós megjegyezte, lehetséges, hogy áttérnek egy olyan vizsgálati módszerre, amely gyorsabb és olcsóbb is. Kiderült ugyanis a más európai országokban végzett ellenőrzések során, hogy az a guar-gumi, amely dioxinnal szennyezett, tartalmaz úgynevezett pentaklórfenol nevű növényvédőszert. Ebből a szerből alakulhat ki a dioxin - hangzott el a tájékoztatón. Süth szerint ezért fontolgatják, hogy a továbbiakban a magyar hatóságok csak pentaklórfenol-teszteket hajtanak végre, ami kevésbé költséges, és hamarabb el is lehet végezni, mint a dioxinvizsgálatot. Az előbbi két napig tart, és csak 30 ezer forintba kerül, míg az utóbbira négy napot kell várni, és 220 ezer forint az ára.

Az Élelmiszer- és Takarmánybiztonsági Igazgatóság honlapján közöltek szerint két cég - a Danone és a Tutti Kft. - akkreditált magánlaboratóriumokban vizsgáltatta meg mintáit, és ezekben sem találtak káros anyagokat. Közben a HuMusz környezetvédő civil szervezet a honlapján azokat az élelmiszereket gyűjtötte össze, amelyekhez E-412 használnak fel. Az azonban egyáltalán nem biztos, hogy ezekben szennyezett guar-gumi lenne.

Az ellenőrzéseket az után rendelték el, hogy a múlt héten felmerült, hogy Magyarországra is érkezhettek két svájci cégen keresztül olyan indiai guar-gumi-szállítmányok, amelyek dioxinnal szennyezettek. A hatóságok még a múlt hét végén kérték, hogy minden olyan cég vizsgáltassa be termékeit, amelyek Indiából érkező vagy bizonytalan származású guar-gumit használnak fel.

Sok termékhez használják

A guar-gumit, vagyis az E-412-t többféle élelmiszer gyártása során használják, többek között húsipari készítményekhez (például májkrémek), tejtermékekhez (ízesített joghurtok, krémtúrók), szószokhoz, levesporokhoz, sütőipari, édesipari termékekhez (fagylaltpor). A dioxin, amivel több guar-gumi-tétel lehet szennyezett, nagy mennyiségben daganatos megbetegedések mellett születési rendellenességet, szexuális zavart is okozhat.

Gyetvai Béla, az Élelmiszer- és Takarmánybiztonsági Igazgatóság helyettes vezetője szerint akkor sem kell számítani ezekre a drasztikus hatásokra, ha kiderül, hogy szennyezett guar-gumi van az élelmiszerekben. Gyetvai szerint, ha egyes élelmiszerekben van is méreg, azok nem jelentenek kockázatot, mivel hamar kivonnák a forgalomból.