Élő műsorban kapta meg Takács a titkos iratot

Vágólapra másolva!
Egy tévéműsorban a műsorvezetőtől kapta kézbe Takács Albert igazságügyi és rendészeti miniszter annak a titkos iratnak a másolatát, amelyet az NNI-ből loptak el. A tárcavezető az eset ellenére nem szigorítana a titkosítás szabályain, de a szervezeteken belül szerinte is intézkedéseket kell hozni, hogy ne kerülhessenek ki ilyen dokumentumok. A szervezettől ellopott iratok állítólag a Tasnádi-üggyel kapcsolatosak.
Vágólapra másolva!

A Napkelte pénteki adásában a műsorvezető, Pallagi Ferenc - aki egyben a Bors című napilap főszerkesztője - átnyújtotta Takács Albert igazságügyi és rendészeti miniszternek annak a titkos irat másolatát, amely eltűnt az NNI-ből. Az ellopott, államtitkot tartalmazó dokumentum másolatát ugyanis a napilap szerkesztőségéhez is eljuttatták. A miniszter erre úgy reagált: "nem gondolnám, hogy most itt át kell tekinteni és fel kell forgatni a titokmegőrzési szabályok összességét".

Takács Albert iratlopással kapcsolatban - az országos rendőrfőkapitányhoz hasonlóan - azt mondta, nem fejeknek kell hullani, de meg kell találni a bűnöst és meg kell büntetni, és nincs szükség a titokvédelmi szabályok szigorítására sem. Azt én sem állítom, hogy 2007-ben ez volt az egyetlen államtitok, amely jogellenes módon a nyilvánosságra került, ez természetesen nem tűrhető és minden szervnek el kell gondolkoznia azon, hogy milyen belső intézkedéseket tesz."

Mint mondta, nem örülne neki, ha nem derülne ki, hogyan tűnt el az irat, és mivel az eset az ő minisztersége alatt történt, igyekszik megakadályozni, hogy elsikkadjon ez az ügy. Szerinte, ha valaki a rá bízott államtitkot el akarja juttatni az újságírókhoz, ezt a szándékát nem lehet előre látni és nagyon nehéz ebben magakadályozni. Mivel államtitoksértés miatt folyik a nyomozás, ezért annak a menete is államtitkot képez, az egyes lépésekről, eredményekről, az ügyben szereplő személyekről nem lehet tudni semmit - tette hozzá.

Csütörtökön újságírói kacsának nevezte Bencze József országos rendőrfőkapitány azt a sajtóértesülést, hogy a Nemzeti Nyomozó Irodából ellopott titkos iratok miatt leváltaná a szervezet vezetőit. Hozzátette, egyelőre meg kell várni, hogy az általa elrendelt vizsgálatot lezárják. A Népszabadság értesülései szerint ez a belső vizsgálat arra is kiterjed, hogy más titkosnak minősített iratok nem hiányoznak-e.

A Népszabadság szerint az ellopott titkos irat állítólag a Tasnádi-üggyel kapcsolatos, és több szerkesztőségnek olyan kísérőlevéllel együtt juttatták el, amely úgy kezdődik: "ezt és több hasonló iratot a mamám találta egy kukában". Állítólag már több rendőrt és köztisztviselőt is kihallgattak, és közülük többeket hazugságvizsgálatnak vetettek alá - olvasható a lapban.

Csütörtökön a rendőrség hangnemet váltott az üggyel kapcsolatban, közleményben köszönte meg az újságírók együttműködését, és leszögezték: "nem az újságíró társadalom megfélemlítése volt a célunk, a rendőrség csupán annak szerette volna elejét venni, hogy valaki közülük az adatok nyilvánosságra hozatalával büntetőeljárás alanyává váljon"".

Bárándy Péter ügyvéd csütörtökön azt nyilatkozta, hogy a szabályozást úgy kellene megváltoztatni, hogy államtitoksértést csak a titokgazda követhessen el, kívülálló - például újságíró - viszont csak akkor, ha ő bújtja fel a titokgazdát a minősített irat jogellenes megszerzésére és átadására. A lap szerint rendőrségi körökben nem pártolják az ilyen irányú - korábban az SZDSZ által is szorgalmazott - törvénymódosítást arra hivatkozva, hogy jelenleg sem felelős az, aki a hozzá eljuttatott államtitkot visszaszolgáltatta a rendőrségnek.

A rendőrség kedden hozta nyilvánosságra, hogy a Nemzeti Nyomozó Iroda épületéből államtitkokat tartalmazó iratokat loptak el július 24-e és 31-e között. A BRFK Bűnügyi Főosztálya államtitoksértés bűntettének megalapozott gyanúja miatt rendelte el a nyomozást egyelőre ismeretlen tettes ellen.