Kedveskedik titok-ügyben a rendőrség

Vágólapra másolva!
Hangnemet váltott a rendőrség a Nemzeti Nyomozó Iroda épületéből ellopott államtitok ügyében, állítják ugyanis, hogy nem az újságírók megfélemlítése volt a céljuk, amikor börtönbüntetést emlegettek. A rendőrség közlése szerint több szerkesztőség is jelezte, hogy eljutott hozzájuk a szóban forgó titkos dokumentum.
Vágólapra másolva!

"Köszönjük az együttműködést" - ezzel a címmel adott ki közleményt a rendőrség csütörtökön a Nemzeti Nyomozó Iroda épületéből ellopott titkos irat ügyében. A közleményben az áll, hogy az NNI és a Budapesti Rendőr-főkapitányság "köszönetét fejezi ki a sajtó munkatársai felé az államtitoksértés bűntett megalapozott gyanúja miatt indított büntetőeljárás, illetve a belső vizsgálat lefolytatásához nyújtott segítségért".

Ez a nyilatkozat komoly hangnemváltást jelent az államtitok eltulajdonításáról szólóm első, keddi tájékoztatáshoz képest. A rendőrség kedden közölte, hogy ismeretlen tettes július utolsó hetében eltulajdonított egy államtitokként minősített iratot az NNI épületében. A keddi közlemény szerint a dokumentum eljuthatott újságírókhoz, és a rendőrség hangsúlyozta, hogy "az irat tartalma továbbra is államtitkot képez, bármilyen közlése, illetéktelen személy számára történő hozzáférhetővé tétele vagy illetékes személy részére hozzáférhetetlenné tétele súlyos - 2-től 8 évig terjedő - szabadságvesztéssel büntetendő".

A rendőrség a csütörtöki közleményben már úgy fogalmaz, hogy "nem az újságíró társadalom megfélemlítése volt a célunk, épp ellenkezőleg annak elkerülése, hogy valaki az adatok nyilvánosságra hozatalával büntetőeljárás alanyává váljon, azaz további bűncselekmények elkövetésének megelőzése motivált bennünket". Közölték azt is, hogy a felhívást követően több szerkesztőség jelezte, hogy eljutott hozzájuk az államtitok minősítésű irat, "ezzel segítve a nyomozást és a belső vizsgálat lefolytatását".

Megjelentek a sajtóban találgatások arról, hogy milyen üggyel lehet kapcsolatban az eltulajdonított irat, a rendőrség azonban ezeket - érthető módon, miután államtitokról van szó - nem erősítette meg. Annyit részletet közöltek csak kedden, hogy "az ismeretlen tettes célja nem magának az államtitoknak a megismerése, hanem a Magyar Rendőrség és a Nemzeti Nyomozó Iroda lejáratása volt".