Drága repjegyen is lehet kezdeni a szavazási spórolást

Vágólapra másolva!
Az [origo] utánaszámolt, mennyit lehetne megtakarítani a népszavazáskor, ha megvalósítanák a Fidesz ötleteit: elhagynák a szavazólapot rejtő borítékot és ingyen dolgozna az OVB. Az összeg csak töredéke lenne a párt által megspórolhatónak tartott egymilliárdnak, az MSZP szerint viszont veszélybe kerülne a titkosság, a választási szakértő pedig arra figyelmeztetett: a borítéknak mélyebb jelentősége is van. A vitatott ötleteken kívül akad más is, amin spórolni lehetne. Az Állami Számvevőszék  is kifogásolta például, hogy tavaly az olcsó turista helyett business osztályon utazgattak a külképviseleti választási irodavezetők.
Vágólapra másolva!

Egymilliárd forintot szeretne spórolni a népszavazás költégeiből a Fidesz azokkal az ötletekkel, amelyekről ötpárti egyeztetést kezdeményezett a frakciókkal. A meghívót csütörtökön küldték szét a pártoknak. Az SZDSZ már jelezte, hogy kész részt venni a tárgyalásokon, amelytől az MSZP sem zárkózik el, bár azért közleményben kritizálta az ötleteket.

"Nagy mértékben kárhoztatom, hogy a választás költségeit parlamenti pártok közti vitává aljasítják" - mondta az ötpárti egyeztetésről Tóth Zoltán választási szakértő. Tóth szerint - aki Lamperth Mónika belügyminisztersége alatt közigazgatási államtitkár volt - fontos szétválasztani a költségeket állami kiadásokra és a pártok kampányfinanszírozására. Az előbbiben ugyanis Magyarország az európai élmezőnyben jár, mert "rendkívül biztonságos és rendkívül olcsó", az utóbbi viszont jóval többe kerül.

A Fidesz egyik felvetése az volt, hogy hagyják el a borítékot, amelybe eddig a kitöltött szavazólapot tették a választók. Nyitrai Zsolt, a párt operatív igazgatója is elismeri, hogy ezen nem lehetne túl sokat spórolni. Az Állami Számvevőszék tavalyi szavazásokról szóló jelentése megemlíti, hogy az országgyűlési választás második fordulójánál megmaradt 1,3 millió boríték 1,8 millió forint értékben. Eszerint egy boríték körülbelül 1,3846 forintba került. Az [origo] számításai szerint tehát még akkor is, ha a 8 millió választópolgárnak, bő ráhagyással 10 millió boríték kellett idáig, a megtakarítás kevesebb, mint 14 millió forint, ami csak töredéke a kérdéses egymilliárdnak.

Ugyanakkor a boríték eltörlése a szavazasság titkosságát veszélyeztetné a szocialisták frakcióvezető-helyettese, Göndör István szerint. A politikus úgy fogalmazott, hogy a boríték elhagyása már csak egy lépésre van attól, hogy a választókat arra kötelezzék: mutassák be kitöltött szavazólapjukat az urnába helyezés előtt. Nyitrai Zsolt viszont azt mondta: Göndör "feleslegesen aggódik", mivel a fülke lefüggönyzött, a szavazólap kettéhajtható, így boríték nélkül sem látszana, mi van rajta. Az operatív igazgató Németországra hivatkozott, ahol 2002-ben törölték el a borítékot. A fő érv ott a számlálás egyszerűsödése és a környzetvédelmi érdek volt.

A választási szakértő azonban emlékeztetett rá, a borítéknak eredetileg társadalmi-politikai rendeltetése is volt Magyarországon. "A pártok 1989-ben úgy döntöttek: lehetővé kell tenni, hogy az első szabad parlamenti választáson a polgárok akkor is jelezhessék a részvételüket, ha egyébként nem akarnak szavazni. Aki nem döntött, az eldobta a szavazólapot, viszont a szavazatszámláló bizottság előtt szavazó állampolgárként jelenhetett meg" - idézte fel Tóth Zoltán. A szakértő a boríték elhagyásának lehetséges következményeként említette azt is, hogy a papírtasak nélkül előfordulhat a szavazólapok nyilvános bemutatása.

A Fidesz azt is felvetette, hogy tegyék ingyenessé a közérdekű hirdetményeket. A felvetést a szocialista Göndör "álságosnak" nevezte, mondván, azok anyagait is elő kell állítani, ezért nyomdaköltség van. Nyitrai az ötletet úgy pontosította, hogy azt szeretnék: a megjelentetésért ne kelljen fizetni, így értették az ingyenességet.

Bruttó háromszázezret bukhatnak az OVB-tagok

A legnagyobb ellenzéki párt az OVB-tagok fizetésén is spórolna. Külföldi példákra hivatkozva azt javasolják, az OVB választott tagjai ne kapjanak tiszteletdíjat, csak a munkájukhoz kapcsolódó költségeket térítsék meg, hasonlóan a testület pártok által delegált tagjaihoz. A Fidesz ötletei közé tartozik még a tartalékként legyártott szavazólapok mennyiségének csökkentése is, de Nyitrai szerint a legtöbbet nem ezeken, hanem a választási informatikai és központi nyomdai költségeken lehetne megtakarítani.

Rytkó Emília, az Országos Választási Iroda (OVI) vezetője a Fidesz-javaslatokkal kapcsolatban azt mondta: a választások lebonyolítását törvény határozza meg, aszerint járnak el. Változtatni, például a borítékokat elhagyni csak akkor tudnák, ha a jogszabály az országgyűlés kétharmados döntése nyomán megváltozna. Rytkó hozzátette, hogy a költségek csökkentésének szándékával egyetért, az OVI is erre törekszik. Ugyanakkor ő is úgy látja, hogy jelentős megtakarítást nem hozna sem az OVB tagjainak járó tiszteletdíj megvonása, sem a szavazólapok mennyiségének csökkentése. Rytkó szerint a szavazólapokat illetően az ésszerűség is azt diktálja, hogy legyen tartalék, de ez a népszavazásnál nem jelentős mennyiség, 3-5 százaléknyi többletet jelent.

Az OVB-tagok bruttó bére 300 ezer forint, a népszavazásnál két hónappal számolva fejenként 600 ezer forintot lehetne spórolni ezen. A testületnek az elnökön és az elnökhelyettesen kívül csak három választott tagja van. A választási szakértő szerint a tisztelettdíj megvonásából származó költségvetési megtakarítás "gyakorlatilag a nullával lenne egyenlő", emellett "az OVB alkotmányossági felelőssége semmivel sem kisebb", mint az Alkotmánybíróságé vagy a Legfelsőbb Bíróságé, amelyek tagjai szintén főmunkaidőben foglalkoztatott emberek.

Luxusrepülésen is lehetne spórolni

Tóth szerint a spórolás legjobb módja az elektronikus szavazás bevezetése lenne, hiszen jelenleg a külföldön élők szavazata nagyon drága. A választási szakértő hozzátette, hogy az elektronikus rendszert úgy kellene kiépíteni, hogy legyen egy általánosan használható állampolgári kártya, ami minden közigazgatási ügynél működik, egyetlen népszavazás kedvéért nem érné meg bevezetni.

Az ÁSZ tavalyi jelentéséből viszont kiderül, hogy akad más is, amin spórolni lehetne. A jelentés szerint 2006-ban a futárszolgálatot teljesítő külképviseleti választási iroda vezetői kényelmesen, de drágán utazgattak. Nem elégedtek meg a turistaosztállyal, hanem business C osztályú repülőjegyet váltottak, amelynek átlagára kettő-ötszöröse volt a turista osztályú repülőjegy átlagának, így növelték a választási kiadások összegét.