Vádat emeltek a bírót mérgező csülök miatt

Vágólapra másolva!
Az étteremtulajdonost tenné felelőssé a 2004-ben ételmérgezésben elhunyt büntetőbíró halála miatt az ügyészség, noha az áldozat által fogyasztott, mérgezett csülök egészséges embert nem ölt volna meg. Egy évvel a rendőrség első vádemelési javaslata után az ügyészség végül vádat emelt a szövevényes csülökhistóriában.
Vágólapra másolva!

Vádat emeltek a három és fél éve ételmérgezésben meghalt büntetőbíró, Pálinkás György halála ügyében. A IX. kerületi ügyészség halált okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetéssel vádolja annak az óbudai étteremnek a tulajdonosát, akinél Pálinkás 2004-ben mérgező csülköt ebédelt, majd három napra rá elhunyt.

Az ügyben több mint egy éve nyújtott be először vádemelési javaslatot a rendőrség, az ügyészség azonban akkor további nyomozást és a részletek tisztázását kérte, így csak most jutottak el a vádemelésig. Az eset azért is keltett érdeklődést, mert - mint az MTI írja - az ételmérgezésben elhunyt legfelsőbb bírósági bíróról szakmai körökben az terjedt el, hogy köztörvényes ügyekben annak idején ő hozta a legtöbb halálos ítéletet.

A büntetőbíró halálát a nyomozás szerint azok a méreganyagok okozták, amelyeket a nem megfelelően elkészített csülökben elszaporodó baktériumok termeltek. A férfi 2004 februárjában, az óbudai Zöldkapu vendéglőben, családi ünnepségen evett a clostridium perfingens baktériumot tartalmazó húsból, és már órákkal később rosszul lett. Felesége szintén megkóstolta a csülköt, de ő másnapra rendbe jött.

Az Országos Élelmiszer-biztonsági és Táplálkozástudományi Intézet korábban arról tájékoztatta az [origo]-t, hogy a clostridium perfingens által termelt méreganyagok többféle betegséget is okozhatnak, de ezek közül az ételmérgezés a legenyhébb. A betegség tünetei 12-48 óra alatt, kezelés nélkül is, általában maguktól rendeződnek, és csak akkor eredményezhetnek halált, ha idős, könnyen kiszáradó, legyengült betegről van szó, akinek más meglévő alapbetegségéhez hozzáadódik a szervezet folyadék- és ionegyensúlyának felborulása.

Pálinkás György 74 éves volt a mérgezéskor, és már előtte is betegeskedett, az ügyészség mégis T. Zsoltot, az étterem üzletvezetőjét teszi felelőssé a haláleset miatt. Szerintük ugyanis nem tartotta és nem tartatta be maradéktalanul az étkeztetési tevékenységre vonatkozó szabályokat, valamint a közegészségügyi, higiéniai és élelmiszer-biztonsági előírásokat - közölte Morvai Attila, a Főügyészség szóvivője. "Az a lényeg, hogy a higiéniai előírások megsértésének köze van a halálesethez, még akkor is, ha a halál ilyen mérgezés esetén nem törvényszerű" - magyarázta a vádemelés logikáját Morvai. Ha elítélik, az étteremtulajdonos akár 5 év börtönbüntetést is kaphat.