Szabadlábra kerültek az Egymásért-ügy gyanúsítottjai

Vágólapra másolva!
Megszüntette a Budai Központi Kerületi Bíróság az Egymásért-ügy öt gyanúsítottjának előzetes letartóztatását.  A hét embert 1,2 milliárdos áfacsalással gyanúsítják. Az Egymásért Egy-Másért Alapítvány azzal vált ismertté, hogy kuratóriumában volt és jelenleg is aktív titkosszolgálati tisztek is helyet foglaltak.
Vágólapra másolva!

Kiengedték az előzetes letartóztatásból az Egymásért Egy-Másért Alapítvány áfacsalási ügyének gyanúsítottjait. Velük szemben a bíróság lakhelyelhagyási tilalmat rendelt el, a végzést azonban a Fővárosi Főügyészség megfellebbezte - mondta Morvai Attila szóvivő.

Hozzátette: az ügyészség szerint szükséges a kényszerintézkedés fenntartása, de nem előzetes letartóztatás, hanem házi őrizet formájában. Mivel a bírósági végzés ellen az ügyészség fellebbezett, a kényszerintézkedésről a Fővárosi Bíróság dönt majd.

Az Egymásért-ügyben Földesi-Szabó Lászlót, az alapítvány vezetőjét és hat társát azzal gyanúsítják a vámosok, hogy Hongkongból kapott élelmiszer-adományokat a Herba Zrt.-n keresztül jogellenesen értékesítettek magyarországi üzletláncoknak. A vámosok szerint az adományok ilyen jellegű értékesítését be kellett volna jelenteni, illetve áfát és importvámot kellett volna fizetni utána. A gyanúsításban szereplő csempészettel a vámnyomozók szerint a meg nem fizetett vám, illetve áfa összege 1,22 milliárd forint.

Titkosszolgálati kapcsolatok

Az ügyet azt tette különösen érdekessé, hogy a gyanúba keveredett alapítvány kuratóriumában szerepet kaptak jelenleg aktív és volt titkosszolgálati tisztek is. Emellett tovább színesítette a történetet, hogy a civil szervezet anyagilag támogatta Szilvásy György, akkor még a titkosszolgálatokat felügyelő kancelláriaminiszter egyik testvérét, míg a másik öccse szerepet is vállalt az alapítvány munkájában.

Mint az utólag kiderült, Galambos Lajos, a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) akkori főigazgatója többször is élénken érdeklődött a VPOP vezetőinél a nyomozásról. Galambos azt is megkérdezte, hogy pozitívan értékelné-e a bíróság, ha megtérülne az okozott kár. Az üggyel kapcsolatban a parlament nemzetbiztonsági bizottsága is vizsgálódott, ahol a vámosok vezetői azt állították: az NBH nem próbálta befolyásolni az alapítvány ügyében folytatott nyomozást.

Az alapítvány visszatámadt

"A leghatározottabban visszautasítom és kikérem magamnak" - ezekkel a szavakkal kommentálta Simon Ibolya, az Egymásért Alapítvány jogi képviselője a VPOP gyanúsítását. Az NBH volt tisztje, a szervezet kuratóriumi tagja - aki az előzetesbe helyezett Földesi-Szabó László kuratóriumi elnök posztját is átvette - az elmúlt hónapokban többször keményen bírálta mind a szerinte "valótlan vádakat" terjesztő sajtót, mind azt a vám- és pénzügyőrséget, amely szerinte indokolatlanul hurcol meg becsületes embereket. A kuratóriumi elnök közölte, hogy "feljelentések sorozatát tették meg a jogtipró hadjárat megszüntetése érdekében", ami ellenük folyik.

Az ügyre azt követően derült fény, hogy a vám- és pénzügyőrség április 13-án több budapesti vállalkozásnál és az Egymásért Egy-Másért Kiemelten Közhasznú Alapítványnál házkutatást tartott. Szilvásy György akkori kancelláriaminiszter az alapítvány és a Nemzetbiztonsági Hivatal közötti kapcsolat kivizsgálását követően azt közölte: egyértelművé vált, hogy nem volt az NBH fedőszerve az alapítvány.