Ötletelne a Fidesz az olcsóbb szavazásról

Vágólapra másolva!
A Fidesz ötpárti konzultációt kezdeményez a népszavazás költségeinek csökkentéséről. A legnagyobb ellenzéki párt szerint egymilliárd forinttal lehetne csökkenteni a kiadásokat, ha egyebek mellett ingyenesek lennének a közérdekű hirdetmények, az OVB tagjai nem kapnának fizetést, és nem lenne boríték a választásokon.
Vágólapra másolva!

A Fidesz elnöksége keddi ülésén döntött úgy, ötpárti konzultációt kezdeményez a párt szakértői által készített, korábban már ismertetett javaslatokról, amelyek célja, hogy minden országos választás, így a népszavazás állami lebonyolítási költségei is egymilliárd forinttal csökkenthetők legyenek.

Nyitrai Zsolt, a párt operatív igazgatója a Varga Mihály alelnökkel közösen tartott szerdai sajtótájékoztatón azt mondta, a Fidesz értesíti a parlamenti pártok frakcióvezetőit a konzultációról, amelyet szeretnének a lehető legrövidebb időn belül megtartani, hogy augusztus végén, szeptember elején már a bizottságok tárgyalhassanak a javaslatokról és a parlament minél hamarabb dönthessen róluk.

A Fidesz azt javasolja, hogy ésszerűsítsék a választási informatika kiadásait, és az informatika, illetve a nyomdai központ beszerzéseinek ellenőrzésére hozzanak létre országgyűlési eseti bizottságot. Azt is kezdeményezik, hogy töröljék el a borítékot a választásokon, tegyék ingyenessé a közérdekű hirdetményeket, az Országos Választási Bizottság (OVB) választott tagjai pedig ne kapjanak tiszteletdíjat, csak a munkájukhoz kapcsolódó költségeket térítsék meg, hasonlóan a testület pártok által delegált tagjaihoz.

Nyitrai szerint a javaslatok elfogadásával már a következő országos választás egymilliárd forinttal olcsóbb lehetne, így a népszavazás költségei is kevésbé érintenék az adófizetők pénztárcáját.

Azzal kapcsolatban, hogy korábban Deutsch-Für Tamás kabinetfőnök azt mondta, a Fidesz nem fordul az Alkotmánybírósághoz egyetlen népszavazási kérdés kapcsán sem, közben azonban kiderült, Gulyás Gergely fideszes választmányi tag mégis megtámadta a testületnél Kálmán László nyelvész kérdéseit, Varga Mihály azt mondta: Deutsch-Für Tamás pontosan fogalmazott, hiszen hivatalos Fidesz-kezdeményezés nem volt ebben az ügyben, de egy pártban több vélemény létezhet, és vannak önálló, szuverén álláspontok is. Szerinte Gulyás Gergelyt kell megkérdezni arról, milyen indíttatásból tett panaszt az Ab-nél.