A Danone szerint az ő guar-gumija fogyasztható

Vágólapra másolva!
Nem került dioxinnal szennyezett guar-gumi a Danone termékeibe, így ezek az élelmiszerek biztonságosak - tartalmazza a cég közleménye. A hatóságok pénteken közlik a vizsgálatok eredményét.
Vágólapra másolva!

A Danone Magyarországon forgalmazott összes terméke biztonságos, egyikbe sem került a szennyezett guar-gumi-tételekből - tartalmazza a Danone MTI-hez eljuttatott közleménye. Így a dioxinszennyezés kapcsán a Danone elsőként kapta meg az igazolást arról, hogy termékei megfelelnek az előírásoknak.

Arról, hogy más cégek is tisztázódtak-e, egyelőre nem tudni. A Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium a Danone közleménye után azt közölte az [origo]-val, hogy csütörtök délutánra készül el a vizsgálatok nagy része, erről a tárca pénteken tart sajtótájékoztatót. Előzetesen pedig a minisztérium nem akart olyan cégeket megnevezni, amelyeknek a termékeiről már kiderült, hogy biztonságosak.

A vizsgálat oka, hogy kiderült, Magyarországra is érkeztek olyan élelmiszeradalékként használt indiai guar-gumi-szállítmányok, amelyek rákkeltő dioxinnal voltak szennyezettek. Azokat a szállítmányokat, amelyekről kiderült, hogy fertőzöttek, már kivonták a forgalomból, ezek nem is kerültek a boltokba.

Ennek ellenére a hatóságok azt kérték, hogy minden olyan cég vizsgáltassa be saját termékeit, amelyek Indiából érkező vagy bizonytalan származású guar-gumit használnak fel. Ha a tesztek pozitívak lesznek, akkor kerülhet sor arra, hogy a termékeket visszahívják a boltokból.