Kilencven év után került elő a százmilliós Munkácsy-kép

Vágólapra másolva!
Előkerült egy kilencven évvel ezelőtt eltűnt Munkácsy-festmény, amelynek értéke meghaladhatja a százmillió forintot. Az alkotásra a vámosok bukkantak, amikor átvizsgálatak egy gyanúsan nagy összegre biztosított, Amerikából érkező csomagot.
Vágólapra másolva!

Eddig ismeretlen személyek az Egyesült Államokból légi úton postázták Budapestre Munkácsy Mihály kilencven éve eltűnt festményét, a Naplementét - írta keddi számában a Blikk. A képet Amerikában feladó ember kiléte eddig ismeretlen. A csempész ott követte el a hibát - ami végül lebuktatta -, hogy egy ismeretlen alkotót feltüntetve próbálta átcsempészni a festményt, és az ehhez képest magas, 1500 dolláros biztosítási díj lett gyanús a vámosoknak. Sipos Jenő, a VPOP szóvivője azt mondta a napilapnak, ha a valódi alkotó és cím került volna a csomagra, talán nem is akadt volna fent a vizsgálaton.

A csaknem egy évszázada eltűntként nyilvántartott Munkácsy-műnek az első világháború idején veszett nyoma. Az utolsó feljegyzések szerint - írja a Blikk - Andrássy Gyula volt miniszterelnök tulajdonában állt a mű. A Naplemente című képet utoljára egy 1915-ös San Franciscó-i kiállításon mutatták be. Sokan még az alkotás létezését is vitatták, ezért Munkácsy 20. századi életrajzából ki is maradt a festmény.

Forrás: blikk.hu

Jelenleg a Magyar Nemzeti Galériában vizsgálják a képet, amelynek értéke szinte megbecsülhetetlen, de könnyen meghaladhatja a 100 millió forintot. A feladót és a címzettet - akiket jelenleg próbálnak meg beazonosítani - csempészés gyanúja miatt keresik a hatóságok - olvasható a lapban.