Az ügyvéd szerint most kezdődik a Zsanett-ügy

Vágólapra másolva!
Nem tetszik az erőszakkal gyanúsított egyik rendőr ügyvédjének, hogy az ügyészség azt az orvost rendelte ki szakértőként, aki E. Zsanett vallomását alátámasztó véleményt képviselt. A lány ügyvédje szerint viszont erre megvan a jogi lehetőség, és az ügyészségnek már régen meg kellett volna vizsgálnia a felmerült új bizonyítékokat. Szerinte a Múzeum körúti erőszak ügye csak most kezdődött el igazán.
Vágólapra másolva!

Panasszal fog élni a Múzeum körúti erőszak egyik gyanúsítottjának ügyvédje az ügyészségi döntés ellen, amellyel új igazságügyi orvosszakértőt rendeltek ki E. Zsanett ügyében. Hétfőn jelentették be, hogy a hatóság hivatalosan is felkérte azt az orvosszakértőt, akinek az álláspontjára alapozta a lány ügyvédje, Tuza Péter a bizonyítási javaslatait. Erre azután került sor, hogy a Budapesti Nyomozó Ügyészség felettes szerve, a Fővárosi Főügyészség egyetértett Tuza több olyan indítványával, amelyet korábban az ügyészség elutasított.

Az erőszakkal gyanúsított egyik rendőr ügyvédje, Somfainé Vajda Ágnes az [origo]-nak elmondta: az ellen van kifogása, hogy azt az orvosszakértőt rendelték ki, aki E. Zsanett ügyvédjének megbízására dolgozott, és készített egy szakértői véleményt. "Nehogy már az legyen az igazságügyi szakértő, akit Tuza Péter felkért ügyfelének érdekében" - jegyezte meg.

Az eredeti szakvélemény szerint a lány sérülései az erőszak időpontjánál korábban keletkeztek, míg a lány ügyvédje által felkért orvos azt állítja, hogy a sérülések alátámasztják a lány vallomásának igazát. Ezért Somfainé Vajda Ágnes úgy véli, egy harmadik, semleges igazságügyi orvosszakértőt kellett volna kirendelnie az ügyészségnek. Úgy tudja, hogy az ügy más gyanúsítottjai is panasszal fognak élni az ügyészség lépése miatt.

"Mi félnivalója van az igazságügyi szakértői véleménytől azoknak, akik állításuk szerint nem követték el a bűncselekményt?" - tette fel a kérdést erre reagálva Tuza Péter, a lány ügyvédje. Azt mondta, az ügyészségnek lehetőségében állt kirendelni ugyanazt a szakértőt, aki E. Zsanett vallomását igazoló következtetésre jutott.

Az ügyvéd felhívta a figyelmet arra, hogy a nyomozó ügyészség már hetekkel ezelőtt azt közölte, hogy minden bizonyítékot begyűjtöttek, most pedig az új orvosszakértő kirendelése mellett a lány póthajának - korábban szintén elutasított - vizsgálatára is sor kerül. A lány jogi képviselője az [origo]-nak arról is beszélt: miután több sajtóorgánum azt sugallta, hogy a lány hazudik, sokan gondolhatták azt, hogy ez egy befejezett ügy, neki pedig teljesen felesleges új bizonyítási indítványokat tenni. "Ez az ügy igazán csak most kezdődött el" - jelentette ki.

E. Zsanettet állítása szerint május 4-én Budapesten, a Múzeum körúton öt rendőr igazoltatta, majd egy sötét mellékutcába vitték, ahol ketten megerőszakolták. Mindannyian a Rendészeti Biztonsági Szolgálat kötelékébe tartoztak, az eset után szolgálati viszonyukat felfüggesztették. A gyanúsított rendőröket már kiengedték az előzetes letartóztatásból, az eljárás további részében szabadlábon védekezhetnek. Ez az ügy, más rendőrségi botrányokkal együtt hozzájárult a rendőrség vezetésének lecseréléséhez.