A rendőrség is kíváncsi a hasban maradt kendőre

Vágólapra másolva!
Az egyik szakvélemény szerint biztos, a másik szerint viszont nem egyértelmű az összefüggés az orvosi műhiba és a beteg halála között abban a soproni esetben, ahol egy idős férfi hasában műtét után bennmaradt egy orvosi törlőkendő. A rendőrség egyelőre tanúként hallgatta ki a műtétet végző orvost, aki akár 5 évet is kaphat, a 8 millió forintra büntetett soproni kórház pedig várhatóan bírósághoz fordul a szerinte méltánytalan eljárás miatt.
Vágólapra másolva!

Több különböző eredményű szakvélemény is készült arról a soproni Erzsébet Kórházban megesett orvosi műhibáról, amely után két héttel meghalt egy bélcsavarodással műtött idős férfi, hasában egy ottfelejtett orvosi törlőkendővel. Az esetet vizsgálta a kórház patológusa, az ÁNTSZ és a rendőrség által felkért igazságügyi orvosszakértő is: mindannyian rámutattak a szakmai mulasztásra, de csak utóbbi jutott arra a következtetésre, hogy a beteg halálát közvetlenül az orvos hibája okozta.

A 78 éves férfit április 23-án életveszélyes állapotban hozták be a soproni kórházba "heveny hasi katasztrófa" miatt, ami azt jelenti, hogy gyakorlatilag kilyukadt a vastagbele. A rajta elvégzett műtét nem előkészített, életmentő sürgősségi beavatkozás volt - mondta az [origo]-nak Grubits János főorvos, a kórház orvosigazgató-helyettese. A beteg május 2-án gyengeségre panaszkodva jött vissza a kórházba, és május 9-én hunyt el hashártyagyulladás miatt.

Grubits János elmondása szerint már az áprilisi műtét során vett szövetminta is a hashártyagyulladás jeleit mutatta, tehát a fertőzés a férfi eredeti betegsége, nem pedig a benne hagyott törlőkendő miatt alakult ki. Az Egészségbiztosítási Felügyelet ugyanakkor a súlyosabb következtetést levonó szakértői jelentés végkövetkeztetését vette alapul, ami miatt 8 millió forintos bírságot szabott ki a kórházra.

"A hatóságnak lehetősége van mérlegelni, hogy melyik szakvéleményt használja fel" - mondta az [origo]-nak Holchacker Péter, az Egészségbiztosítási Felügyelet elnökhelyettese, aki szerint egyébként döntésükkel minden szakvéleményt figyelembe vettek. A műhiba és a halál összefüggését ugyanis lehetőségként megemlíti az ÁNTSZ vizsgálata is, csak éppen másik alternatívaként az eredeti fertőzés továbbterjedését is felhozza.

Az Egészségbiztosítási Felügyelet döntése ellen nem lehet fellebbezni, de bíróságon megtámadható - tette hozzá Holchacker Péter. A büntetést, amelyet 30 napon belül kell rendezni, a kórház nem is fizette be, Tiborc Sándor, a kórház gazdasági igazgatója szerint tervezik a bírósági lépéseket - erről jelenleg egyeztetnek a kórházat fenntartó önkormányzattal.

Hogy miért különbözhet egymástól az ugyanarról az esetről készített két szakértői jelentés végkövetkeztetése, arra egyik jelentés megrendelőjétől sem kaptunk választ. Kocsis Tünde, a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense az [origo]-nak azt mondta, hogy a rendőrség nem foglalkozik a másik jelentéssel, az ÁNTSZ regionális igazgatóságán pedig azt a választ kaptuk, hogy az illetékes augusztus végéig szabadságon van, addig pedig semmiféle nyilatkozatot nem adnak vizsgálatukról.

Még egy szakértő

Közben a rendőrség továbbra is ismeretlen tettes ellen folytat nyomozást az ügyben halált okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés gyanúja miatt. Ilyen bűncselekményért akár 5 év börtönt is lehet kapni, Kocsis Tünde rendőr alezredes elmondása szerint azonban a műtétet végző orvost tanúként hallgatták ki, majd pedig egy újabb szakértőt is kirendeltek a kórházhoz.

Ez a szakértő azt fogja vizsgálni, hogy a kórházban milyen munkaköri előírások szabályozták az orvosi eszközök és törlőkendők műtét utáni átszámolását - magyarázta a sajtóreferens. A sebészeti szakmai kollégium tavalyi ajánlása szerint ugyanis kendőket és eszközöket műtét előtt és után is meg kell számolni, hogy biztosan ne maradjon a műtött betegben semmi nem odavaló. Ezt az ajánlást a műtét előtt a kórház nem alkalmazta, utána viszont az ügy miatt bevezették - mondta el az [origo]-nak Grubits János főorvos.

"Nyilvánvaló, hogy a sebész hibázott, ezt nem lehet elkendőzni" - ismerte el Grubits, utalva ugyanakkor arra, hogy a kórház bizonytalan anyagi helyzete is közrejátszott a műhibában. Korábban ugyanis olyan törlőkendőket használtak, amelyekben beépített fémszál található - ezeket egy egyszerű röntgen is kimutatná. "Most azonban a kiszámíthatatlan finanszírozás miatt mindenen spórolnunk kell, ezért az intézmény már nem vásárol ilyen textilt, és csak a boncolás során találták meg a kendőt a betegben" - magyarázta.

"Méltánytalan büntetés"

A soproni kórház közben nem csak a büntetés jogossága, de mértéke miatt is tiltakozik: bár az ügy nem egyértelmű, mégis majdnem a legnagyobb bírságot szabta ki rájuk az Egészségbiztosítási Felügyelet. A legutóbbi hasonló esetben, amikor egy beteg azért halt meg, mert a hódmezővásárhelyi kórház nem fogadta, a hatóság "mindössze" 3 milliós büntetést szabott ki. "Nekünk a kirótt 8 millió forint egy teljes napi működésünket fedezi, de az egyhavi gyógyszerkeretünkre is majdnem elég, ami 12-13 millió forint" - mondta Tiborc Sándor.

Ez azonban nem hatja meg a hatóságokat: a felügyelet a büntetés kiszabásánál nem vizsgálhatja a kórházak anyagi helyzetét. "Ha valaki ittasan vezet és ezért büntetést kap, ott sem nézik meg, hogy azért ivott-e, mert bánatos, vagy mert valami öröm érte. Attól még súlyos mulasztás történt, és egy ember meghalt" - magyarázta Holchacker Péter.

Az Egészségbiztosítási Felügyelet tájékoztatása szerint nincs konkrét szabály arra, hogyan határozzák meg a büntetés mértékét (ami legfeljebb 10 millió forintos lehet), az egyes esetekben a mulasztás súlyosságát és hatását mérlegelve döntenek. A soproni esetben "szakmai hibák sora követte egymást", ezért kellett súlyos döntést hozni - közölték. Az ilyen bírságok behajtott összege az Egészségbiztosítási Felügyelethez kerül, és kormányrendeletben fognak dönteni felhasználásáról - mondta el Holchacker Péter. A rendelet viszont még nem készült el, addig a pénzt a felügyelet számláján marad.