Medgyessy bukásával példálózik Orbán

Vágólapra másolva!
Ha eredményes lesz a népszavazás, előállhat egy ahhoz hasonló helyzet, amelyben az MSZP korábban "hátbaszúrta", vagyis lecserélte Medgyessy Pétert - mondta Orbán Viktor honlapjának Fogadóóra című rovatában. A Fidesz elnöke szerint a kormánypártokon kívül mindenki úgy gondolja, hogy "változtatni kell".
Vágólapra másolva!

Orbán Viktor szerint, ha a pártja által kezdeményezett népszavazás eredményes és érvényes lesz a kormánypártok kényszerből előállnak majd egy javaslattal, "mint ahogyan Medgyessy Péter volt miniszterelnök leváltása előtt tették". Az orbanviktor.hu-ra hétfőn feltett videóban a pártelnök olvasói véleményekre válaszolt. A Medgyessy-Gyurcsány cserét arra a felvetésre hozta elő, amely szerint már a Fidesz korábbi aláírásgyűjtésének, a Nemzeti Petíciónak sem volt kézzelfogható eredménye.

Az ellenzéki politikus - saját fogalmazása szerint - "úgy emlékszik", hogy a Nemzeti Petícióba "bukott bele Medgyessy Péter". Szerinte ugyanis 2004-ben a Nemzeti Petícióból és az utána következő EP-választásból azt a következtetést vonták le a szocialisták, hogy változtatni kell, és "puccsal indítottak", majd "hátba szúrták" a hivatalban lévő miniszterelnököt. Orbán szerint a népakarat kialakíthat egy párt számára olyan helyzetet, amelyben döntenie kell, milyen következtetéseket von le.

Orbán azt mondta, az MSZP-n és az SZDSZ-en kívül lassan már mindenki úgy gondolja, hogy változtatni kell, ezért ezt a tényt nyilvánvalóvá kell tenni, "és elő fognak állni a koalíciós pártok, úgy mint tették Medgyessy Péter leváltása esetén, egy javaslattal". A Fidesz elnöke hozzátette: nem lehet megmondani, mi lesz majd pontosan ez a javaslat, megfelel-e az emberek ízlésének.

Szerinte biztos, hogy ha az emberek nem mondják el, amit akarnak, és nem fejezik ki kellő súllyal a véleményüket, akkor nem is áll elő olyan helyzet, amelyben a kormányzó pártok azt mondják, itt az ideje a változtatásnak. "Márpedig szerintem ezt most elérhetjük" - fogalmazott Orbán Viktor. Hozzátette: a népszavazási kérdésekben már most "az ország elsöprő többségét összefogó egységálláspont" kezd kialakulni.