Vágólapra másolva!
Megegyeztek a fagykár-enyhítés módjáról a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési minisztérium (FVM), illetve az érintett gazdák képviselői nyíregyházi tárgyalásukon hétfőn.
Vágólapra másolva!

Gráf József miniszter az eredménnyel végződött egyeztetésről elmondta: a termelők 9-10 milliárd forint támogatást kapnak, attól függően, hogy hány termelő veszi igénybe a kamattámogatásos hitelt. A tárca vezetőjének tájékoztatása szerint az összeg egy része költségvetési forrás, és azt a minisztérium keretéből növelték meg jelentősen.

Gráf szerint közös lengyel-magyar fellépéssel uniós támogatást is szeretnének elérni a termelőknek Brüsszelben, de ez - szerinte - hosszabb időt vesz igénybe. Példaként említette, hogy a két évvel ezelőtti árvízkárok után az idén adott pénzügyi segítséget a közösség.

A 100 százalékos fagykárt szenvedett termelők kapnak nagyobb kárenyhítést, hiszen egy 30 százalékost kárt szenvedett gazdálkodó esetében a megmaradt gyümölcs magasabb áron várható értékesítése kompenzálja a természeti csapás által okozott veszteséget. A miniszter rámutatott, hogy csak azok kapnak támogatást, akik beléptek az újra megnyitott kárenyhítési alapba. Megjegyezte, hogy a belterületi földeken gazdálkodóknak ez nem volt lehetséges, de ők is részesülnek támogatásban, ezer négyzetméteren felüli gyümölcsterület esetében.

Jakab Ferenc a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének alelnöke, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei elnöke úgy nyilatkozott: részben elégedettek a megállapodással, hiszen nem tudták elérni azt a követelésüket, hogy a térséget katasztrófa sújtotta térséggé nyilvánítsák.

A megállapodás részleteit - tudatta Gráf József - később dolgozzák ki a felek, s azt követően lesz majd az aláírás.