A héten még kereshetjük a guar-gumit

Vágólapra másolva!
Csütörtökre derülhet ki, hogy a boltokban található élelmiszerekben vannak-e rákkeltő anyaggal szennyezett adalékok. A guar-gumit, azaz E-412-t - amelynek kapcsán felmerült a szennyezés - használó cégeknek ugyanis saját költségükön be kell vizsgálniuk termékeiket. Az első eredmények csütörtök-péntekre várhatóak. Addig is a hatóságok azt kérik, hogy a vásárlók ne vegyenek E-412-t tartalmazó élemiszert.
Vágólapra másolva!

Az [origo] tapasztalatai szerint több vásárlóhoz is eljutott a hír, hogy érkezhettek Magyarországra olyan élelmiszer-szállítmányok, amelyek dioxinnal szennyezett állagjavító szert tartalmaznak. Egy belvárosi élelmiszerboltban az egyik vásárló, egy negyven év körüli nő például megnézte a kosárba kerülő minden termék címkéjét, hogy azok tartalmaznak-e olyan adalékot, amelyek szennyezettek lehetnek. Az asszony kérdésünkre meg is jegyezte, az uniós csatlakozás óta mindenféle mérgezett élelmiszer bejut az országba.

Egy 25 év körüli lány szerint viszont az utóbbi években annyiféle élelmiszerbotrány volt, hogy felesleges követni azokat, ráadásul azzal is jobban jár a vásárló, ha nem akarja megtudni, hogy milyen adalékok vannak az élelmiszerekben. Ha minden címkét végigböngésznének a vevők, akár 3-4 óra is lehetne egy vásárlás - tette hozzá a lány.

Az, hogy Magyarországra is érkeztek szennyezett élelmiszerek, azt követően merült fel, hogy a svájci Unipketin gyümölcsfeldolgozó vállalat múlt hétfőn bejelentette: tudtán kívül több európai országba szállított rákkeltő dioxinnal szennyezett élelmiszeripari adalékot, úgynevezett guar-gumit. Volt olyan szállítmány, amelyben a dioxin az előírt érték 406-szorosa volt. A stabilizátorként használt E-412-t, vagyis a guar-gumit Indiából importálta a cég. Az anyagot többféle élelmiszer gyártása során használják, többek között húsipari készítményekhez (például májkrémek), tejtermékekhez (ízesített joghurtok, krémtúrók), szószokhoz, leves porokhoz, sütőipari, édesipari termékekhez (fagylaltpor).

A magyar hatóságok múlt hét kedden még azt mondták, hogy hazánkba nem érkezett a szennyezett tételből. Az élelmiszer ellenőrző hatóságok ugyanis kedden annál a két Somogy megyei cégnél még nem mutatták ki a rákkeltő dioxint, amelyek közvetlenül az érintett svájci vállalattól vásároltak guar-gumit. Süth Miklós országos főállatorvos ezzel szemben pénteken már azt mondta: Magyarországra is érkezhettek dioxint tartalmazó guar-gumi szállítmányok. A főállatorvos arra kérte a lakosságot, hogy amíg a hatóságok nem vizsgálják ki az ügyet, addig ne vásároljanak olyan élelmiszert, amelyek E-412-vel jelölt guar-gumit tartalmaznak.

Süth Miklós hétfő sajtótájékoztatóján elmondta: azt a 22 szállítmányt, amelyekről a svájci cég azt mondta, hogy szennyezettek, már kivonták a forgalomból. Ezek nem is kerültek a boltokba. Az, hogy ezeken kívül lehetnek a boltok polcian szennyezett élelmiszerek, Süth Miklós szerint legkorábban csütörtök-péntekre derülhet ki. A főállatorvos ugyanis előírta, hogy minden olyan cégnek jelentkeznie kell a hatóságoknál, amelyek Indiából érkező vagy bizonytalan származású guar-gumit használnak fel. Ezeknek a cégeknek saját költségen kell elvégeniük a dioxin tesztet. Ennek összege darabonként 440 ezer forint.

Mivel a vizsgálat időtartama minimum négy nap, így első eredmények csütörtök körül várhatók. Több cég ugyanis már hétvégén elküldte termékeit vizsgálatra. Ha a tesztek pozitívak lesznek, akkor történhet meg a termékek visszahívása a boltokból. A főállatorvos hétfőn megismételte: amíg a vizsgálat le nem zárul, arra kéri a lakosságot, hogy ne vásároljanak olyan terméket, amely E-412-t tartalmaz. Süth szerint ezt könnyű betartani, ha egy termék ugyanis guar-gumit tartalmaz, azt a gyártó köteles feltünteti a címkén.

Az [origo] által megkérdezett belvárosi élelmiszerüzlet név nélkül nyilatkozó vezetője arra panaszkodott, hogy feleslegesen keltettek pánikot a hatóságok, szerinte ugyanis a lakosságnak bőven elég lett volna szólni a vizsgálatok befejezése után. Óriási kárt okoz, hogy bizonyos élelmiszert már egyáltalán nem vesznek a vevők, több terméket pedig vissza is hoznak - mondta az üzletvezető. Süth Miklós erre azt mondta: azért szóltak azonnal a lakosságnak, mivel az esetleges szennyezettség egészségügyi kockázatot jelent, így a vásárlóknak maguknak kell dönteniük arról, hogy vállalják-e a kockázatot.

A Fidesz szerint a kormány magukra hagyta a magyar vásárlókat a dioxinnal szennyezett élelmiszerekkel. Erről Koszorús László, a Fidesz fogyasztóvédelemmel foglalkozó szakpolitikusa beszélt. Koszorús szerint nem modern fogyasztóvédelmi politika az, ha a vásárlónak kell megbizonyosodnia arról, hogy egészséges vagy egészségtelen terméket vásárol-e. A politikus érthetetlennek tartja azt is, hogy a hatóságok tájékoztató honlapján, a www.oevi.hu oldalon miért riogatják az embereket Viktor Juscsenko ukrán elnök fotójával, akit a gyanú szerint dioxinnal mérgeztek meg.