Jogsija már nincs a balesetező villamosvezetőnek

Vágólapra másolva!
Elvették a jogosítványát annak a villamosvezetőnek, aki felelős lehet egy idős asszony haláláért. Az utas táskája leszálláskor beakadhatott a villamosba, ezután a szerelvény kétszáz méteren keresztül vonszolta magával a nőt.
Vágólapra másolva!

Szombaton a 14-es villamos kocsijai közé esett egy idős asszony, akinek a táskája a villamosba akadt leszálláskor. A jármű kétszáz méteren keresztül húzta magával a nőt, aki életét vesztette. A többi utas meghúzta a vészcsengőt, de a sofőr, sajtóértesülések szerint rádiót hallgatott, így nem hallotta meg a jelzést. A BKV utóbbit nem erősítette meg, csak annyit közöltek: még vizsgálják a körülményeket.

Az [origo] egy neve elhallgatását kérő villamosvezetőtől úgy tudja: a járművezetők egymás között sokat beszélnek a balesetről. "Nem szokott minden nap baleset lenni" - mondta. Többen vélik úgy, hogy a 14-es villamos vezetőjének észre kellett volna vennie, mi történik.

A villamosvezető jogosítványát a helyszínen elvették - közölte a BKV az [origo] kérdésére. A rendőrségi vizsgálat még folyik, így nem tisztázott, mennyire felelős a vezető az asszony haláláért. Emellett zajlanak az ilyenkor szükséges vasút- és forgalombiztonsági vizsgálatok.

A BKV szerint ebben az esetben a járművezetőnek több szabályt "kell vagy kellett volna betartania". Elindítás előtt bele kell nézni a visszapillantó tükörbe, hogy biztos legyen, mindenki felszállt vagy leszállt. Ezután kell csengetnie a villamosvezetőnek, és csak 3-5 másodperc múlva csukhatja be az ajtókat.

"Ha a vészjelzővel menet közben adnak jelzést, a szerelvényt a lehető legrövidebb fékúton belül meg kell állítani. A villamos járművezető akkor indíthatja el a szerelvényt, ha meggyőződött arról, hogy a szerelvény elindításának egyéb akadálya nincs. Balesetelhárítás esetén a villamost vészfékkel az utas is leállíthatja" - közölte a BKV.

Az elhunyt utas hozzátartozói legalább 1,2 millió forint kártérítést kapnak. Ennél többről "csak a vizsgálat lezárása után kezdődhetnek a tárgyalások". A haláleset körülményeit a BRFK közlekedésrendészeti osztálya vizsgálja.