Rögtön lába kelt a csali pénztárcának

Vágólapra másolva!
Szegeden senki nem akarta zsebrevágni az utcán talált pénztárcát, Budapesten viszont az első szemfüles járókelő lecsapott a csaliként elhelyezett bukszára, utána pedig még le is tagadta. Persze ebből messzemenő következtetést nem lehet levonni, a BKV talált tárgyak osztályán olyan esetre is emlékeznek, amikor 160 ezer forint került vissza jogos tulajdonosához, egy nagymamához. Az [origo] becsülettesztje videóval.
Vágólapra másolva!

"Nem, nem láttam a pénztárcát" - mondta mogorván az a hatvan év körüli, zömök férfi, aki a kérdezősködés előtt a táskájába dobott egy gazdátlanul hagyott bukszát a Móricz Zsigmond körtér egyik padjáról. A tárcát, amelyből látványosan kikandikált egy ezer forintos, szándékosan tettük le a forgalmas téren. Arra voltunk kiváncsiak, mit kezdenek vele a járókelők: otthagyják, elteszik vagy megpróbálják megtalálni a tulajdonosát.

Az ötletet a Délmagyarország újságírója adta, aki szerdai cikkében számolt be a szegedi becsületességpróba eredményéről. A Széchenyi tér egyik padján helyeztek el egy pénztárcát ötezresekkel. A tárcát senki nem tette el, inkább segítséget kértek, hangosan keresni kezdték a gazdát, vagy a helyi Tourinform irodába vitték, hogy leadják.

Az [origo] csütörtök délután végzett budapesti tesztje egészen más eredményt hozott. A világoskék pénztárca csupán néhány másodpercig maradt érintetlenül ott, ahol hagytuk. Az eseményeket a padtól tíz-tizenöt méterre eltávolodva követtük figyelemmel. A tárcát elsőként a hatvan év körüli férfi vette észre. Gyorsan odasétált, leült mellé, majd egy szemvillanás alatt besüllyesztette a táskájába, felpattant és továbbindult.

A tárcába az ezres mellé névjegykártyákat is tettünk, hogy ha a megtaláló fel akarja kutatni a tulajdonost, könnyen elérhesse. A kártyák viszont valószínűleg a kukában végezték, mivel a bukszát eltevő férfi szemtől szembe letagadott mindent, mikor az akciója után odaszaladtunk hozzá kérdezősködni, hogy nem látott-e a padon egy pénztárcát.

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=ipv45SCjw6XacpAR
Teszt a Móricz Zsigmond körtéren

Aki tömegközlekedési járművön hagyja el a pénzét, jó eséllyel visszakaphatja, ha egy szemfüles utas nem előzi meg a BKV munkatársait, akik a talált tárgyak osztályára viszik a bankókat a többi elvesztett holmival együtt. A pénzt és az értékesebb tárgyakat külön nyilvántartásba veszik a közlekedési vállalatnál - tudtuk meg Kiricsi Karolától, a BKV szóvivőjétől.

Ha beazonosítható a tulajdonos, mert például iratokat is hagyott a pénz mellett, telefonon vagy postai úton értesítik. Amikor a bankjegyek gazdáját nem lehet felkutatni, három hónap után a magyar államkincstárnak továbbítja a BKV a pénzt.

Így történt a legnagyobb összeggel is, ami az utóbbi években a talált tárgyak osztályára került, ez 400 ezer forint volt. 160 ezer forint volt a legmagasabb olyan elvesztett pénzösszeg, ami vissza is került a tulajdonosához. Ezt egy nagymama vesztette el, később az ő fiúunokája jelentkezett érte meghatalmazással, és mivel meg is tudta mondani, hogy mi volt még a pénz mellett, visszaadták neki - idézte fel az esetet a BKV szóvivője.