Visszaindult Szlovéniába a radioaktív tehervagon

Vágólapra másolva!
Csütörtökön visszaindult Szlovéniába az a radioaktív ércet szállító tehervagon, amelyet az ukrán hatóságok tartóztattak fel a záhonyi határátkelőnél még múlt pénteken. A szállítmány, amely eredetileg Fehéroroszországba tartott, várhatóan csütörtök este hagyja el Magyarországot Szlovénia felé.
Vágólapra másolva!

Úton van Szlovéniába Záhonyból az a tehervagon, amelyet az ukrán hatóságok radioaktív sugárzás miatt fordítottak vissza magyar területre - közölte a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Védelmi Bizottság elnöke csütörtökön az MTI-vel. A cirkóniumérccel megrakott vasúti kocsi csütörtökre virradó éjjel, 2 óra 20 perckor indult vissza Szlovéniába, ahonnan korábban Magyarországon és Ukrajnán át, Fehéroroszágba ment volna rakományával - mondta Fülöp István.

Kavalecz Imre, a MÁV szóvivője az MTI érdeklődésére annyit közölt: a vasúti kocsi a nap folyamán elhagyja az országot. A távirati iroda értesülése szerint a vagon várhatóan az éjszaka folyamán lépi át a szlovén-magyar határt.

Fülöp István, a szabolcsi katasztrófavédelmi bizottság vezetője, a megyei önkormányzat elnöke hangsúlyozta: a vagonnál mért radioaktív sugárzás kis mértékű, messze el elmarad attól a szinttől, hogy bármilyen intézkedésre lenne szükség a szállítmánnyal kapcsolatban. A fideszes helyhatósági vezető, országgyűlési képviselő fontosnak tartotta kiemelni, hogy "a sugárzás emberre, vagy a környezetre semmiféle káros hatást nem jelent".

Hozzátette: ezt, a szabolcsi katasztrófavédelmi szervezet szakembereinek mérése mellett, független szakértő is megállapította. A cirkóniumércet szállító tehervonat a múlt pénteken tartott Magyarországon át Ukrajna, valamint végcélja, Fehéroroszország felé, amikor az ukrán hatóságok az egyik teherkocsinál mért sugárzás miatt megtagadták a szerelvény beléptetését az országba és visszafordították a záhonyi határállomásra.