Szigetes nyelvet tanultak a franciák

Vágólapra másolva!
Nyelvtanfolyamot szerveztek Párizsban azoknak, akik kimondottan a Sziget Fesztivál miatt érkeznek jövő héten Budapestre. A résztvevők nemcsak ismerkedni és számolni tanultak meg magyarul, hanem képet kaptak az országról is. A Párizsi Magyar Intézet igazgatója szerint Nicolas Sarkozy elnökké választása óta érezhetően megnőtt az érdeklődés Franciaországban a magyarok iránt.
Vágólapra másolva!

A franciáknak nagyon idegenül cseng a magyar nyelv, nem tudják kikövetkeztetni a szavak jelentését, ezért is gondolták a Párizsi Magyar Intézetben, hogy magyar nyelvtanfolyamot szerveznek a Sziget Fesztiválra készülő franciáknak - tudtuk meg az intézet igazgatójától.

Ecsedi-Derdák András szerint a tavalyi fesztiválon sok olyan külföldi járt, akik azt se tudták, hogy melyik országban vannak, a tanfolyamon ezért nem csak az alapvető magyar szavakat tanították meg, hanem a jelentkezők képet kaphattak az országról is.

A résztvevők között volt tizenéves, de a hatvanas korosztály is képviseltette magát. A 10 órás intenzív tanfolyamon megtanulhatták például a vásárláshoz és az ismerkedéshez elengedhetetlen szavakat. Beszéltek az ország főbb nevezetességeiről, a tömegközlekedési árakról, a politikai pártokról és vezetőikről, de megismerhettek néhány magyar slágert is. Tájékozódtak a pénzváltásról, a bankok nyitvatartási idejéről, megismertették velük a magyar pénzérméket, bankjegyeket.

A Párizsi Magyar Intézet igazgatója szerint Franciaországban érezhetően megnőtt az érdeklődés a magyarok iránt mióta Nicolas Sarkozyt elnökké választották. Az intézetben abban bíznak, hogy a tanfolyam résztvevői azon kívül, hogy eljönnek a fesztiválra, körülnéznek majd a belvárosban is.