Hipnózissal bizonyítaná igazát Kármán Irén

Vágólapra másolva!
Mivel a rendőrség kétségbe vonja, hogy igazat mond-e vallomásában Kármán Irén, a megvert újságíró hipnózis segítségével próbálna meg új emlékképeket felidézni a történtekről. Kitart saját verziója mellett, akárcsak a rendőrök, akik nem reagáltak a hipnotikus terápiával kapcsolatos ötletre. Az újságíró arról is beszélt, mennyire megviselték, hogy hazugsággal vádolták meg.
Vágólapra másolva!

Hipnózisnak veti alá magát a június végén megvert újságíró, Kármán Irén - írta a szerdai Blikk, és ezt Kármán megerősítette az [origo]-nak. Azt mondta, a vizsgálat segítségével azt reméli, eszébe jutnak megtámadásának további részletei. Ügyvédje tanácsára döntött így, és a poligráfos vizsgálatot (más néven hazugságvizsgálatot) is vállalja. Az ügyben nyomozó Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) csaknem egy hónapja jelentette be: a beszerzett adatok egyértelműen ellentmondanak az újságírónő vallomásának. A bizonyítékok alapján a rendőrök cáfolták, hogy az olajügyekről dokumentumfilmeket készítő Kármánt ott, akkor és úgy bántalmazták, mint ahogy azt állítja.

Az újságíró továbbra is kitart vallomása mellett, és az [origo] kérdésére hangsúlyozta, nem azért folyamodik a hipnoterápiához, mert elbizonytalanodott volna abban, mi történt vele. "Az alapállításokban nem vagyok bizonytalan, de hátha új emlékek jönnek elő a részletekről" - mondta. "Amit tudtam, visszaidéztem és elmondtam már az elején, én nem taktikáztam, miközben ötször is kihallgattak" - tette hozzá. A pszichiáter, akihez fordult, azt tanácsolta, hogy a bántalmazás után 1,5-2 hónappal kell elvégezni a hipnoterápiás eljárást. A Nemzeti Nyomozó Iroda kérdésünkre, miszerint lehet-e a jelentősége a hipnotizálásnak, annyit közölt: a nyomozás folyik, ezt az ötletet pedig nem kívánják kommentálni.

Összefolynak dolgok

Az újságírót - aki a 1990-es évek olajszőkítési ügyeivel foglalkozott - elmondása szerint június 22-én éjszaka ismeretlenek a XX. kerületi Erzsébet téren támadták meg, amint a közeli DVD-kölcsönzőből tartott hazafelé, egy autóba tuszkolták, és megverték. Később összekötözve a Lágymányosi és a Petőfi híd között, a Duna-parton talált rá egy horgász. A rendőrség szerint az Erzsébet tér környéki kamerák felvételei szerint Kármánt nem támadhatták meg azon a helyen, ahol mondja: látható, ahogy egyedül sétált, és az általa leírt autót sem rögzítettek az ipari kamerák.

Az NNI azért is kétségbe vonta az újságíró igazát, mert szakértői vélemények szerint a rajta keletkezett sérülések nem felelnek meg annak, ahogy ő leírta a vele történteket. Nincsenek ugyanis olyan csúszásos, horzsolásos sebei, amelyek az elmondott rablásos bántalmazás esetén keletkeztek volna - állították a rendőrök. Példaként azt hozták fel: ha hátrakötözött kézzel kihúzzák a kocsiból és a Duna-partnál ledobva ott hagyják, az arcának szinte biztosan horzsolódnia kellett volna, hiszen nem tudta magát védeni, amikor leesett.

"Azóta voltam kinn a helyszínen, láttam, hogy egy lépcső is van azon a szakaszon, ezen is lecipelhettek, hiszen azt, hogy ledobtak, nem úgy értettem, hogy a partról, nyolc méterről vetettek le" magyarázta Kármán, aki megjegyezte, a két hajléktalan, akikkel próbálták azonosíttatni ott a Duna parton, saját bevallásuk szerint ittasak voltak. Mint mondta, az Erzsébet téren - amelynek szerinte csak egy kis részét látják a kamerák - megmutatta a helyet, ahol megtámadták, de ettől akár 8-10 méter eltérés is lehet, hiszen pontosan tényleg nem tudta meghatározni, "melyik bozót tövében" rántották le. "Időben és térben is folynak össze előttem dolgok, és pszichésen sem könnyű ez nekem" - tette hozzá.

Nagyon nehezen élte meg

Kármán azt mondta, megviselték a történtek, hiszen érték olyan támadások, hogy nem mások bántották, hanem "önverésről, vagy önmegveretésről volt szó marketingből". "Nem a Lipótmezőről szalajtottak, de még ha így lett volna, kevéssé valószínű, hogy életveszélyes, de nem látványos belső sérüléseket okozok magamnak" - jelentette ki. Elmondta, újra dolgozik, dokumentumfilm-pályázatokat adott be, blogot, és forgatókönyvet ír. "Kemény lelki alkat vagyok, de nehéz volt ezt megélni" - mondta, hozzátéve, hogy remélhetően lassan lecseng az egész ügy.

Kármán Irén írta a Szemben a maffiával - "Papa" nyomoz című könyvet, amely az olajszőkítéshez kötődő bűncselekményekről szól, az Olajozott viszonyok című dokumentumfilmjében pedig a rendőrségi ügyek és a gazdasági visszaélések mentén mutatta be az olajhamisítást. Szerinte megtámadása összefügghetett az oknyomozó újságírói munkájával. Az eset után a kormány és a parlamenti pártok is elítélték az újságíró bántalmazását, azt hangoztatva, hogy nem maradhat következmény nélkül a szólásszabadságot képviselő újságíró elleni támadás.

Kármán azonban álszentnek nevezte a politikusok aggodalmát, mivel a pártok szerinte korruptak, kapcsolatban állnak a maffiával, és korábban sem segítették, hogy feltárja az olajügyek mögött álló kapcsolatrendszert. Politikai nyomásra az olajügyekkel kapcsolatban titkosított iratok nyilvánosságra hozatala érdekében történtek lépések, de ennek kézzelfogható eredménye mai napig nincs, a kormányzat szerint több tízezer dokumentumot kell átnézni.