Veszélyes anyag szivárgott az M0-ás mellett

Vágólapra másolva!
Kis mennyiségű robbanásveszélyes vegyszer szivárgott ki kedd délután egy benzinkútnál álló kamionból az M0-és autópálya mellett. A tűzoltók lezárták a környéket és felitatták az anyagot, a fuvarozó cég ellen pedig szabálytalan szállítás miatt eljárást indítottak. Az intézkedések csak részben zavarták meg az autópálya forgalmát.
Vágólapra másolva!

Tűz- és robbanásveszélyes szerves peroxid szivárgott egy benzinkút parkolójában álló kamionból a M0-ás mellett, Szigetszentmiklós közelében kedd délután - közölte a Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság tűzoltó őrnagya. Tóth Tihamér elmondta: a cseh rendszámú jármű húsz literes műanyagkannákban szállította a több raklapnyi vegyi anyagot.

Mindössze egy kannából folyt ki a szerves peroxid, mintegy két négyzetméternyi területre. A szivárgás helyétől 250 négyzetméteres sugárban lezárták a környéket, ez azonban nem érintett lakott területet, és csak részben befolyásolta az autópálya forgalmát - közölte az őrnagy. A szakemberek kedd délutánra megszüntették a szivárgást.

A kamion a szerves peroxid mellett különböző lúgokat és savakat is szállított, ilyen kannák is megsérültek. Tóth Tihamér ismertetése szerint a szállítmány Románia felé tartott, az ilyen anyagok szállítására szolgáló engedélyei rendben voltak, azonban a kannák szabálytalanul voltak felrakva a kamionra, ami miatt a fuvarozó céggel szemben eljárást indíthatnak.

A helyszínre a szigetszentmiklósi tűzoltók mellett kivonult a vám- és pénzügyőrség, a Vegyi Felderítő Szolgálat, és kivittek egy vegyi mentesítő konténert is. A szennyezett területet perlittel itatták fel, a szivárgó kannák tartalmát pedig átfejtették. A Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság internetes oldalán az olvasható, hogy a hidrogén-peroxid 15 százalékos oldatban volt, tehát nem jelentett akkora veszélyt, mint az első információk alapján gondolni lehetett.