Kritikája miatt nyugdíjazhatják a határőrparancsnokot

Vágólapra másolva!
Felelősségre vonták a rendőrség és a határőrség integrációját élesen kritizáló mondatai miatt Béndek Józsefet, az országos határőrparancsnokot - írta a keddi Népszava. "Hadd ne kommentáljam" - reagált az [origo]-nak Béndek szavaira Piros Attila, az Igazságügyi Minisztérium államtitkára, aki nem cáfolta, hogy kritikája miatt idővel nyugdíjazzák a tábornokot.
Vágólapra másolva!

"Hadd ne kommentáljam a mondatait" - utalt Piros Attila rendészeti államtitkár Béndek József határőrparancsnoknak az MTV Kékfény című műsorába múlt héten elhangzott mondataira. A tábornok akkor közölte: a határőrök jelentős része negatív érzelmekkel fogadja a beolvasztást, mivel a zöld vállapos testület "nagyságrendekkel jobb állapotban van", mint az "utóbbi időkben erőteljesen megtépázott tekintélyű és hatékonyságú rendőrség".

A műsorban megszólaló Béndek ehhez azt is hozzátette: "ezt minden határőr tudja, és félti is rendesen az elért eredményeket". A határőrparancsnok azt is hangsúlyozta, hogy az általa irányított szervezet "teljesen más szervezeti kultúrát képvisel" és "válogatott állománnyal" dolgozik.

A Népszava keddi száma írta, hogy a parancsnoki kritikát követően berendelték Béndeket az Igazságügyi és Rendészeti Minisztériumba, ahol "számon kérték" kritikáját. Piros erre vonatkozóan annyit mondott, hogy "az integráció miatt mostanában sokat jár be a minisztériumba a tábornok".

A lap tudomása szerint az IRM sérelmezte, hogy az integrációs folyamatot nem "vállt vállapnak vetve" viszi végig a két szervezet, hanem "egymás torkának ugorva". A Népszava "felső vezetői körökből" úgy értesült, hogy a konfliktus miatt felmerült: Béndek mégsem lesz főkapitány-helyettes, hanem - miután a kellő szolgálati ideje már megvan ehhez - inkább a kedvezményes nyugdíjazást ajánlják fel neki.

Piros Attila, az IRM - integrációért is felelős - rendészeti szakállamtitkára "természetesenek" nevezte, hogy "vannak olyan tervek" miszerint Béndek közös főkapitány-helyettes lenne. Arra a kérdésre, hogy az integrációt kritizáló mondatok gyengítették-e a parancsnok előléptetésének esélyeit, Piros azt mondta: "nem erősítették, de nem is gyengítették azt".