Senki nem vállalja a vizitdíjas Gyurcsány-fotót

Vágólapra másolva!
Két miskolci kórház szerint a megye fideszes vezetése rendelte el, hogy a vizitdíj-automaták mellé függesszék ki azoknak a politikusoknak a képeit, akiknek a betegek a díjfizetést köszönhetik. Ódor Ferenc, a közgyűlési elnök viszont állítja: ő csak vizitdíjról szóló tájékoztató plakátot kért, fotókat nem. A kórházak azt közölték az [origo]-val, hogy Ódor titkárságáról jött a fotós plakát tervezete.
Vágólapra másolva!

Két miskolci kórházban olyan plakátokat függesztettek ki a vizitdíj-automaták mellé, amelyek Horváth Ágnes jelenlegi és Molnár Lajos volt egészségügyi minisztert, valamint Gyurcsány Ferenc miniszterelnököt ábrázolják.

A fotókkal a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház és a miskolci Szent Ferenc Kórház azt akarja a betegekkel tudatni, hogy a vizitdíjért a politikusok a felelősek, nem pedig a kórház dolgozói. Az intézkedést mindkét kórházban azzal indokolták, hogy a vizitdíj bevezetése óta többször előfordult, hogy a betegek trágárságokat vágtak az egészségügyi dolgozók fejéhez.

Arról viszont már megoszlanak a vélemények, hogy a poszterek kihelyezését ki rendelte el. Kása Miklós, a Szent Ferenc Kórház igazgatója az [origo]-nak azt mondta: a plakátok kiragasztását két héttel ezelőtt Ódor Ferenc, a megyei közgyűlés fideszes elnöke írta elő. A főigazgató szerint a szöveges tájékoztató mellett a plakátnak tartalmaznia kell a jogszabály megalkotóinak a fényképét is. A megyei kórházban ezt azzal egészítették ki, hogy az előírásban szerepelt az is, pótolni kell a plakátot, ha azt letépik a betegek.

Ódor Ferenc ezzel szemben azt állította az [origo]-nak, hogy a kórházaktól csak azt kérte, hogy rakjanak ki tájékoztatókat a vizitdíjról. A közgyűlés elnöke szerint arról szó sem volt, hogy azoknak a politikusok fényképét is tartalmazniuk kell. Az se merült fel, hogy a megrongált tájékoztatót pótolni kéne - mondta Ódor, aki szerint a plakát kihelyezése nem is kötelező. A fideszes politikus ugyanakkor hozzátette: nem tartja problémának, hogy néhány kórház úgy értelmezte a javaslatát, hogy a koalíciós politikusok képét is csatolta a tájékoztatóhoz.

A megyei kórház igazgatója erre mindössze annyit mondott: egészen biztos, hogy nem tőlük jött az ötlet. A Szent Ferenc Kórház igazgatói titkárságán pedig azt állították, hogy Ódor Ferenc titkárságáról kapták a fotókat is tartalmazó e-mailt. A fideszes politikus ezt firtató kérdésünkre azt mondta, hogy erről nem tud.

Az MTI által közölt, a megyei közgyűlés fejlécével és Ódor nevével ellátott papíron azonban az szerepel, hogy a közgyűlés elnöke kéri a fényképes papírok kifüggesztését. Abban viszont a fideszes politikus és a kórházak is egyetértettek, hogy egyelőre nem lehet tudni, eredményes volt-e az akció.

Daróczi Dávid kormányszóvivő az MTI-nek eljuttatott közleményében azt írta: nem ízléses, hogy a fideszes politikus arra használja fel a hatalmát, hogy a pártpolitikai csatározásokat bevigye közintézmények falai közé. Ódor Ferenc tisztában van azzal, hogy a vizitdíj százmilliós fejlesztési forrásokat jelent a kórházaknak - fogalmazott a kormányszóvivő.