A képviselők számáról is népszavazhatunk

Vágólapra másolva!
Az Országos Választási Bizottság (OVB) elé terjesztett hatvan kérdésből egyet hitelesített a testület keddi budapesti ülésén.
Vágólapra másolva!

Az OVB 5:3 arányban hitelesítette azt a kérdést, hogy "Egyetért-e Ön azzal, hogy a 2010-es általános országgyűlési képviselő-választáskor 193 parlamenti képviselő kerüljön megválasztásra a jelenlegi 386 helyett?" A testület szerint a kérdés egyértelmű, és nincs kizáró ok a népakarat érvényesülésére.

Az OVB 5-2 arányban elutasította az "Egyetért-e ön azzal, hogy az Országgyűlés törvényt alkosson az azonos neműek házasságának lehetővé tétele érdekében?" kérdés hitelesítését.

A vitában elhangzott, hogy az Alkotmánybíróság a házasság fogalmát korábban úgy értelmezte, hogy az a nő és a férfi életközössége. Szigeti Péter, az OVB elnöke felhívta a figyelmet arra, hogy így a kérdés megválaszolása közvetett kapcsolatot jelenthet az alkotmánnyal is.

Fazekas Marianna, az OVB Országgyűlés által választott tagja azzal érvelt, hogy a családjogi törvény szerint házasságot nagykorú férfi és nő köthet. Hozzátette: értelmezés kérdése, hogy ezt hogyan értjük, mivel a törvényben nem arról van szó, hogy férfi csak nővel köthet házasságot.

Szoboszlai György, a testület MSZP által delegált tagja arról beszélt, hogy a világban, így Európában is a trend ebben a kérdésben abba az irányba hat, hogy elismerik az egyneműek együttélési formáit.

Az OVB elé került kérdések között szerepelt a következő is: "Egyetért-e ön azzal, hogy az Országgyűlés törvényt alkosson annak érdekében, hogy egy embernek egyidejűleg több házastársa lehessen?".

A vita során Fazekas Marianna arról beszélt, hogy a nemzetközi egyezmények nem tartalmaznak erre vonatkozóan szabályozást. Az európai kultúrkörben azonban mély gyökerei vannak a monogám házasságnak.

Vejkey Imre, a testület KDNP szerint elmondta: az emberi jogok egyetemes nyilatkozata szerint a házasság férfi és a nő életközössége. Az egyes számú megfogalmazás arra vonatkozik, hogy a nyilatkozat a monogám házasságot tartja alapvetőnek.

Többen felhívták a figyelmet arra, hogy a magyar jogrendben a Büntető törvénykönyv tiltja a bigámiát, ami azt jelenti, hogy alapvetőnek a nmonogámiát tekintik.

Az ülésen Szoboszlai György felvetette: az OVB forduljon az Országgyűléshez azzal a kéréssel, miszerint úgy változtassák meg a választójogi törvényt, hogy a testületnek ne kelljen nagy számú komolytalan kérdéssel foglalkoznia. Az egyre több meggondolatlan és szinte nevetséges felvetés lejáratja a népszavazás intézményét, magát az OVB-t és ellehetetleníti a testület munkáját.

A testület tagjai úgy döntöttek, hogy következő ülésükön foglalkoznak ezzel a kérdéssel.