Kételkedik a védő a molesztálási ügyben

Vágólapra másolva!
Ügyvédje szerint alaptalanul, ártatlan óvodai játékok miatt helyezték előzetes letartóztatásba azt az amerikai származású sóskúti orvost, akit azzal gyanúsítanak, hogy szemérem elleni erőszakot követett el két nevelt fián. A védő állítja, hogy a szakértői véleményben eleve úgy tették fel a kérdéseket, mintha az orvos bűnös lenne, a bíróság azonban hangsúlyozza, hogy a letartóztatásról a gyerekek meghallgatása után döntött.
Vágólapra másolva!

Az amerikai származású orvos másfél éve fogadta örökbe a két észt származású, hét, illetve nyolc éves kisfiút, akik mindketten szellemileg sérültek, ezért koruk ellenére iskolába sem mehetnek. Fél évvel az ideérkezésük után jelentette az óvónőjük, hogy agresszív, szexuális tartalmú játékokat játszottak babákkal az óvodában - idézte fel az orvos ügyvédje, Jámbor László.

Az ügyvéd elmondása szerint ennek nyomán indult az eljárás már egy éve a védence ellen, akit öt napja - megfogalmazása szerint furcsa siettséggel - vettek őrizetbe, majd elrendelte a bíróság előzetes letartóztatását. Jámbor azt mondta, készült egy szakértői vélemény, amely szerinte csak lehetőség szintjén említette meg, elképzelhető, korábban zaklatták a gyerekeket szexuálisan, de összességében még azt sem mondja ki, hogy egyáltalán történt erőszak. Az ügyvéd azt állítja, hogy védencére nézve semmilyen hátrányos megállapítást nem tartalmaz a szakértői vélemény, amely alapján a bíróság elrendelte az előzetes letartóztatást.

A Pest Megyei Bíróság büntetőkollégiumának vezetője, Miszori László ugyanakkor az [origo]-nak elmondta, hogy nemcsak a szakértői vélemény alapján döntött az első fokon eljáró bíróság, hanem a nyomozási bírók is meghallgatták a két kisgyereket. Miszori egyéb részletet nem közölt az ügyről. A megyei bíróság fog egyébként másodfokon dönteni az előzetes letartóztatásról, a sóskúti orvos ugyanis fellebbezett a letartóztatását elrendelő határozat ellen.

A 67 éves orvos tizennégy éve él Magyarországon, már három örökbefogadott gyereket felnevelt, egyikük már családot alapított. Jámbor László hangsúlyozta, egy elismert karitatív tevékenységet folytató szakemberről van szó, aki minden ellenszolgáltatás nélkül kezel mozgássérült gyereket, szellemi fogyatékosok szervezetének, illetve a paralimpiai bizottságnak a tagja. "Igazságtalanul hurcolták meg, tizenkét rendőr ment ki letartóztatni, majd - hiába hivatkozott arra, van ügyvédje - kirendeltek gyorsan egy védőt, és pár órával később letartóztatásba került" - mondta.