Szeméttelepnek nézik az Óbudai-szigetet

Vágólapra másolva!
Több ezer köbméter törmeléktől a kerti hulladékig mindenféle szemetet kihordanak a budapestiek a Hajógyári-szigetre. A hatóságok tehetetlenek, a kerület és a főváros egymásra mutogat. A Sziget 2007 fesztivál szervezői jobb híján a saját költségükön szállítják el a kupacokat.
Vágólapra másolva!

"Van itt minden, amit csak el tud képzelni. Én például két mázsa kilencven kiló vasat szedtem ki belőle" - mutatta az [origo] munkatársainak a Hajógyári-szigeten magasodó szemétkupacot egy hajléktalan férfi. A ránézésre legalább kétezer köbméternyi földet, építési törmeléket és háztartási szemetet ottjártunkkor részben már konténerekbe rakták és elszállították, de egy jelentős része még elegyengetve várta a sorsát.

A férfi - aki élettársával és két kutyájával él egy Duna-parti viskóban - azt mondta, ő tavasszal jött a szigetnek erre a részére, akkor már ott volt a szeméthalom, de azóta hoztak is hozzá. Csak három hete kezdték el elsimítani a kupacot, amiből még mindig betondarabok, műanyag palackok, gumiabroncsok és drótok meredeznek elő.

A szigeten azonban nem csak nagyban, háztartási méretekben is folyik illegális hulladéklerakás: a Duna-parton végig műanyag zsákok és építési törmelék hever, a hajléktalan viskójától néhány méterre pedig négy fekete nejlonzsákban kerti hulladékot hajított le valaki. "Aztán meg mindig nekünk mondják, hogy szemetesek vagyunk, meg hogy rontjuk a városképet" - morgolódott a férfi.

A szeméthegyek elleni harcot hatásköri vita és egymásra mutogatás is nehezíti: a sziget tulajdonosa ugyanis a Fővárosi Önkormányzat, tehát a fővárosnak kellene vigyázni a területre. Az illetékes hatóság azonban a III. Kerületi Önkormányzat, a kerületnek lenne joga bírságolni, ha meglennének az elkövetők. Az engedély nélküli hulladéklerakás emellett bűncselekmény is, tehát a rendőrségnek is lenne dolga az ügyben.

A sziget költségén

Az [origo] érdeklődésére Bús Balázs kerületi polgármester egy közleményben reagált, amiben többször is hangsúlyozta, hogy a sziget a fővárosé, az ő dolguk lenne eltakarítani a szemetet. Mivel azonban hamarosan kezdődik a Sziget 2007 fesztivál, a szervező, a Sziget Kulturális Menedzser Iroda Kft. saját költségén elszállíttatja a hulladék nagyobb részét. Egy kisebb részét, körülbelül 2800 köbméternyit azonban már nem tudják a kezdésig elvinni, így az elegyengetve, kordonnal körülvéve ott marad a fesztivál idejére is.

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=XfA13KYDzpPwZLON
Elsimított szeméthegyek

A Főpolgármesteri Hivatalban az [origo] érdeklődésére azt mondták, hogy szakembereik kedden mennek ki a szigetre, hogy felmérjék az állapotokat, csak az után tudnak bármit is mondani. Czuk Dóra szóvivő szerint egyébként a főváros minden évben takarítja a szigetet, és minden alkalommal rengeteg szemetet szállít el onnan.