Csalók hirdetnek ír munkát magyaroknak

Vágólapra másolva!
Több megyei hirdetési újságban angolul nem tudó segédmunkásoknak ajánlanak írországi állást, a felhívás azonban hamis, a lakásbérlet például nem létező címre szól - figyelmeztet a Külügyminisztérium. A Kelet-Európából nyugatra vágyakozókat nemritkán kihasználják: egy jellemző angliai esetet brit illetékesek modern kori rabszolgaságnak minősítettek.
Vágólapra másolva!

Békés és Csongrád megyei hirdetési lapokban írországi munkalehetőséget ajánlanak angolul nem tudóknak jó kereseti lehetőséggel festő, építőipari segédmunkás, asztalos munkakörben. A hirdetés feladója azonban nem létező címre ad át lakásbérleti szerződést, és nem teljesíti a fizetség ellenében általa vállalt további szolgáltatásokat sem - közölte a Külügyminisztréium.

A tárca arra figyelmezteti a nyugati munkát kereső magyarokat, hogy legyenek óvatosak és "győződjenek meg a hirdetésben foglaltak valóságtartalmáról". A kelet-európai álláskeresők átverése nem először fordul elő. Azokat a körülményeket, amelyekkel egy álruhás litván újságíró találkozott az angol munkaerőpiacon, brit illetékesek modern kori rabszolgaságnak minősítették.

A brit közszolgálati televízió ugyanis a litván újságíró segítségével rejtett kamerás felvételeket készített arról, hogyan zsákmányolják ki a szigetországban a kelet-európai munkavállalókat. Az álruhás újságírótól ügynökségek mind Litvániában, mind Angliában több száz fontos közvetítői díjat kértek egy olyan álláshely reményében, amelyről utóbb kiderült, nem is létezik.

Nagy-britanniai állásajánlatokkal tele vannak a hazai apróhirdetések is: a minimálbéres munka reményében százezreket kell fizetni a közvetítőnek, a helyszínen pedig jelentős összegeket vonnak le a bérből, szállásköltség címén. Legtöbbször szakképzettséget egyáltalán nem, nyelvtudást pedig alig követelő állásokat kínálnak.