Trágárságban érzi csak bűnösnek magát a futár

Vágólapra másolva!
Csak káromkodásban és kiabálásban érzi magát vétkesnek az a bicilklis futár, akire múlt hét kedden fogott fegyvert az Andrássy úton egy szocialista politikus. A futár szerint ő szabályosan közlekedett, amikor a politikus rádudált, és később sem tett semmi olyat, ami miatt Vadász Jánosnak oka lett volna fegyvert rántani.
Vágólapra másolva!

"Ha nekem fel lehet róni valamit, akkor csak azt, hogy üvöltöttem és trágár szavakat használtam" - mondta az [origo]-nak T.V. biciklisfutár, akire múlt kedden fogott fegyvert a Kodály köröndön Vadász János szocialista politikus. Az egykori kormánybiztos több nyilatkozatában is áldozatnak nevezte magát, és azt hangsúlyozta, csak azért vette elő riasztófegyverét, hogy megvédje magát a futártól.

Vadász a Magyar Televíziónak azt mondta, rádudált a szerinte szabálytalanul közlekedő futárra, mire az kiabálni kezdett, majd a lámpánál utolérte és ököllel ütötte a kocsi oldalát. T.V. a politikussal ellentétben úgy emlékszik, hogy az egész konfliktust Vadász kezdte: elmondása szerint ő a külső sávban tekert, amikor a belső sávban haladó autós dudálni és integetni kezdett.

A futár azt mondta, a Kodály köröndön utolérte a leforduló autóst és kérdőre vonta. Ekkor már kiabáltak egymásra, de T.V. szerint Vadász ütött először a kezére, amivel az autó B-oszlopát fogta. A biciklis ekkor csapott rá a kocsi tetejére, mire a politikus megállt és kiugrott a járműből - mondta T.V. A biciklisfutár elmondása szerint Vadász egy pillanatra felmutatott egy igazolványt, és mondott valamit, amiből az utcazaj miatt T.V. csak annyit értett, hogy "képviselő".

A politikus azt követelte, hogy a futár igazolja magát - mondta T.V. - mire ő azt mondta, hívjanak rendőrt. T.V. szerint Vadász ekkor kapta elő a kocsiból a pisztolyt. A futár az [origo]-nak azt mondta, ő nem tett semmi olyan lépést, ami miatt fenyegetve érezhette magát a politikus, aki ekkor már "remegett az idegtől". Vadászt a biciklis és több szemtanú is felszólította, hogy tegye el a fegyver, mire a politikus visszaült a kocsijába és elhajtott.

T.V. már kedden feljelentést akart tenni a rendőrségen, de azt mondta, az ügyeletes tiszt "elhajtotta". A rendőrök csak pénteken - miután a hír megjelent a médiában - hívták fel és hallgatták ki. A futár elmondása szerint a nyomozó ezt utóbb azzal magyarázta, hogy rengeteg apró-cseprő ügyről kapnak bejelentést, és nem tudnak minddel foglalkozni. Ráadásul T.V. nem tudta megmondani az autó rendszámát, így a rendőrök szerint nem állt rendelkezésre elég információ. Vadász János vasárnap jelentkezett a rendőrségen, és tett írásbeli vallomást.

Vadász János a Magyar Televíziónak megmutatta a pisztolyt, amivel elmondása szerint meg akarta magát védeni a futártól. A felvétel alapján az [origo] fegyverekkel és haditechnikával foglalkozó partneroldala, a Háború Művészete szakértője azt mondtam, egy azonosíthatatlan típusú, Magnumot formázó gáz-riasztó pisztolyról van szó, amit számtalan helyen be lehet szerezni. A fegyver lövedéket nem lő ki, csupán hangot ad ki.

Mivel nem engedélyköteles fegyverről van szó, Vadász nem gyanúsítható lőfegyverrel visszaéléssel. Tettét azonban a hatóság szabálysértésként és bűncselekményként is megítélheti: mivel a fegyverrántás alkalmas félelemkeltésre, felelősségre vonhatják garázdaság miatt, de megítélhetik úgy is, hogy a fegyverrel kényszerítette a futárt. Utóbbi már bűncselekmény, amit akár három évig terjedő börtönnel is sújthat a bíróság.