Szocialista politikus szegezett fegyvert a biciklisfutárra

Vágólapra másolva!
Vadász János keveredett incidensbe kedden a Kodály köröndnél egy biciklis futárral; az MSZP országos választmányának volt tagja azt állítja: őt támadták meg - közölte a Magyar Televízió Híradója vasárnap este. Az egykori szakszervezeti vezető maga jelentkezett a rendőrségen vasárnap reggel. Vadász írásban tett vallomást és azt mondja, a biciklis megtámadta, és ő csak védekezett.
Vágólapra másolva!

Vadász János, az MSZP országos választmányának volt tagja, a művelődési tagozat ügyvezető elnöke került összetűzésbe azzal a budapesti biciklisfutárral, aki azt mondta, hogy fegyverrel megfenyegették. Vadász vasárnap önként jelentkezett a rendőrségen és azt mondta, őt támadta meg a futár.

"Engem ért támadás, méghozzá teljesen indokolatlanul és számomra megmagyarázhatatlan módon. Ebben a támadásban kellett - hogy meg ne üssön - jogos önvédelmet alkalmaznom" - mondta a hírműsorban a politikus.

Önvédelemre hivatkozik

Az MTI birtokába került Vadász János vallomása, amit emailen juttatott el Bodnár Zsolt ezredeshez, a budapesti rendőrfőkapitány bűnügyi helyetteséhez. Ebben azt írta: épp az ellenkezője történt annak, ami a híradásokban elhangzott.

Vadász János vallomása szerint kedden reggel az Andrássy úton a Hősök tere felé haladt, amikor látta, hogy egy kerékpáros "agresszíven, a közlekedés biztonságát veszélyeztetve cikázott a gépkocsik között". Dudával figyelmeztette a kerékpárost a kiépített kerékpárútra, majd továbbhajtott.

"Tettlegesen akart bántalmazni"

Vadász János azt mondja, a Kodály köröndnél jobbra kanyarodva vett észre, hogy a kerékpáros utánament, és a piros lámpánál megálló autó bal oldalát ököllel ütögette. A politikus - elmondása szerint - lehúzta az ablakot és megkérdezte, mi a baja a futárnak, aki "trágár, becsületsértő, gyalázkodó" választ adott. A lámpa ekkor zöldre váltott, a politikus elindult, de a futár a kocsi lehúzott bal ablakának az oszlopába kapaszkodott - állítja Vadász. A politikus ezért megállt, kiszállt autójából, és személyi igazolványát felmutatva felszólította a kerékpárost, hogy igazolja magát.

A futár - Vadász János elmondása szerint - erre nem volt hajlandó, sőt közeledett, hogy úgymond tettlegesen is bántalmazza. A politikus vallomása szerint ekkor, védekezésként vette elő a gépkocsiból a riasztópisztolyát, hogy megállítsa a támadót. Ezt sikerült elérnie, a biciklis megállt és tovább gyalázkodott. Vallomása szerint a politikus arra kérte az odagyűlő embereket, hívjanak rendőrt, de azok nem segítettek; ekkor szállt vissza autójába, és hajtott el.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság vasárnap tudatta: a szombati híradásokat követően a rendőrségen jelentkezett az a személy, aki az érintettje a Kodály köröndi incidensnek. A rendőrség azt is közölte, hogy mivel az 56 éves, V. J. monogramú magyar állampolgár nem országgyűlési képviselő, ezért a garázdaság miatt indított eljárást a BRFK VI. kerületi rendőrkapitánysága folytatja tovább.

A futár szerint leszorították

Az érintett futár cégének igazgatója az [origo] kérdésére korábban elmondta, hogy munkatársa, aki nem a kerékpárúton, hanem az úttesten közlekedett, szóváltásba keveredett az autóssal, ami azzal ért véget, hogy a kerékpáros az autó tetejére ütött. Ezután a futár szerint az autós elé vágott gépkocsijával, majd kiugrott, egyik kezében képviselői igazolványnak tűnő papírt, másikban maroklőfegyvert tartva, amellyel a futárra célzott. A fenyegetés és a rövid, indulatos szóváltás után a középkorú autós gépkocsijába szállt és elhajtott. Az esetnek több szemtanúja is volt a környező üzletekből.

A kerékpáros megpróbált bejelentést tenni az esetről, ám a VI. kerületi kapitányságon az ügyeletes azzal küldte el, hogy az eset olyan helyen történt, ahová egyetlen térfigyelő kamera sem látott be. A péntek esti tanúvallomáson részt vevő többi tanúk közül a futárszolgálat igazgatója szerint, volt aki fényképről felismerte a fenyegetőt, mint országgyűlési képviselőt. A szombati Népszabadság a fideszes Kontrát Károly nevét hozta összefüggésbe az üggyel. A képviselő jogi lépéseket helyezett kilátásba a lappal szemben.