Vasszigorral bírnák nyugtaadásra a simlizőket

Vágólapra másolva!
Szigorú javaslatcsomag kidolgozására szólította fel a pénzügyminisztert a nyugtaadási szabálytalanságok ellen a kormányfő. Erről vasárnap számolt be Daróczi Dávid kormányszóvivő, egy országos fogyasztóvédelmi akció alkalmából. Az akció során büféket, légvárakat, strandokat ellenőriznek. A Fidesz szerint az egész akció csak PR-fogás.
Vágólapra másolva!

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök felkérte Veres János pénzügyminisztert, hogy készítsen egy "nulla tolerancia javaslatcsomagot" a nyugtaadási szabálytalanságok visszaszorítására. Ezt Daróczi Dávid kormányszóvivő jelentette be vasárnap a fővárosi Palatinus strandon tartott kihelyezett kormányszóvivői tájékoztatón. A kormányfőt erre az elhatározásra a különböző hatóságok nyugtaadási ellenőrzéseinek lehangoló tapasztalatai vezették, mivel minden második próbavásárlás alkalmával nem kaptak vásárlásukról számlát az ellenőrök. "A miniszterelnök felszólította a pénzügyminisztert, hogy a javaslatok kidolgozásakor legyen határozott és kemény, hogy sikerüljön az ilyen visszaéléseket jelentősen lecsökkenteni" - mondta a kormányszóvivő.

Daróczi Dávid közölte, vasárnap országos ellenőrzési akciót tart a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség (FvF) a strandokon, ahol az ellenőrök vizsgálják a felfújható légvárak engedélyét, felállításának biztonságát, a büféket, nyugtaadási, súly, ár, és egyéb higiéniai szempontokból. A nyári szezonban tartandó strand fogyasztóvédelmi ellenőrzések félidejénél tartanak - mondta Kathi Attila az FvF főosztályvezetője. A vasárnapi akcióban országszerte minden "hadra fogható" revizoruk - 200 ellenőr - részt vesz. Az akció országos összesítése vasárnap 14 óra után készül el. A fürdők vízminőségvédelmét az ÁNTSZ, míg az élelmiszerek alapanyagainak minőségvizsgálatát a növény- és állategészségügyi ellenőrök végzik.

A Fidesz szerint az egész intézkedés csak PR-fogás, amellyel saját tehetetlenségéről akarja elterelni a figyelmet a kormány. A kormányszóvivő bejelentésére reagáló Koszorús László, az országgyűlés Fogyasztóvédelmi Eseti Bizottságának fideszes alelnöke szerint a kormány által most, különböző PR- akciókkal felvetett problémák már hosszú évek óta léteznek, és folyamatosan súlyosbodnak, de megoldásukra képtelen volt mindeddig érdemi lépéseket tenni.

Az MDF nyílt levélben kérte a fogyasztóvédőktől az ellenőrzéseken elmeszelt vállalkozások nevének nyilvánosságra hozását.