Ismét habzik a Rába egy osztrák gyár miatt

Vágólapra másolva!
A Rába ismételt habzása miatt Fodor Gábor környezetvédelmi miniszter mindkét ország hatóságainál kezdeményezte, hogy megint mérjék fel a szennyezettséget. Ausztria elmulasztotta értesíteni a magyar felet arról, hogy habzással járhat az egyik gyárban zajló karbantartás.
Vágólapra másolva!

Csütörtökön észlelték, hogy ismét habzik a Rába, ezért Fodor Gábor szombaton a helyszínen tájékozódott a szennyeződéséről. Az osztrák fél nem értesítette Magyarországot arról, hogy az egyik, korábbi habzásért is felelős bőrgyárban karbantartás folyik, és ez szennyezéssel jár - mondta a tárcavezető, hozzátéve, hogy a két ország közötti megállapodás értelmében ezt Ausztriának jeleznie kellett volna. Fodor Gábor ezért kezdeményezi, hogy mindkét országban végezzenek a folyónál új méréseket az újabb szennyezéssel kapcsolatban.

A szennyezés mértéke kisebb ugyan, mint korábban, de valószínűleg azért, mert az elmúlt időszakban magas volt a folyó vízhozama és visszafogták a bőrgyárak termelését - mondta Őri István, a zöldtárca kabinetfőnöke, aki a két ország akciócsoportjának magyarországi vezetője. Emlékeztetett arra, hogy Ausztria őszre ígérte, hogy módosítja a szennyezés határértékeit rögzítő jogszabályt, továbbá hosszú távú megoldásként azt, hogy szűrőket szerelnek fel a bőrgyárakban.

A Rába habzása miatt korábban megszólalt Sólyom László köztársasági elnök is, aki azt mondta: tűrhetetlen az az osztrák magatartás, ahogyan hat éve halogatják a megoldást a Rába rendbetételére. Fodor Gábor környezetvédelmi miniszter pedig osztrák kollégájával egy 12 fős, osztrák és magyar tagokból álló akciócsoportot hozott létre, amely a Rába habzását vizsgálja. A csoportnak konkrét javaslatokat kell kidolgoznia szeptemberig

A Rába vize a szentgotthárdi duzzasztó alatt már 2002 óta rendszeresen habzik. A habzás a folyó osztrák szakaszán is észlelhető, így biztos, hogy a szennyezés onnan származik. A szakértői vélemények szerint a habot a folyó mentén lévő három bőrgyár okozza, amelyek a bőrcserzésnél használt naftalin-szulfonátot engednek a vízbe. Ez az anyag nem bomlik le a gyárak hagyományos, biológiai szennyvíztisztítóiban, a tisztításhoz speciális, drága berendezéseket kellene felszerelni.