Országos razziát tartottak a fogyasztóvédők

Vágólapra másolva!
Országos razziát tartott szombaton a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség a piacokon, illetve a vásárcsarnokokban. Az ellenőrök egy nap alatt összesen 12 millió forint bírságot vetettek ki. A meleg ellenére sok helyen nem tárolták megfelelően a húskészítményeket és a süteményeket.
Vágólapra másolva!

Összesen mintegy 12 millió forint bírságot vetett ki a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség az országos piacokon és vásárcsarnokokban szombaton elvégzett ellenőrzési akciójában - közölte Klíma Katinka, a fogyasztóvédelmi szerv sajtóreferense. Az ellenőrök 120 boltot vizsgáltak meg, és ezek közül 89-nél találtak valamilyen szabálytalanságot.

A leggyakoribb hiba az volt, hogy az élelmiszereken vagy nem tüntették fel a lejárati időt, vagy azt eltávolították, illetve nem lehetett elolvasni. Előfordult, hogy a magyar nyelvű tájékoztató hiányzott, míg félszáz kilogramm súlyú diabetikus kekszet, csokoládét nem megfelelően tároltak.

Ezen kívül összesen csaknem ötvenezer forint értékű lejárt élelmiszert kellett a forgalomból kivonni, ennek a legnagyobb része valamilyen húskészítmény, valamint tejtermék, cukrászati és édesipari készítmények.

A szombati országos akcióban több mint 4 ezer fajta tejterméket, húskészítményt, cukrász- és édesipari terméket vizsgáltak, ebből a kifogásolt mennyiség végül megközelítette az 1 tonnát. Az ellenőrök azt tapasztalták, hogy a cukrászipari termékeket sokszor nem megfelelően tárolják, a húsokat pedig nem hűtik előírásszerűen.