Kárpótlást kapnak a kiszervezett roma vasutasok

Vágólapra másolva!
A MÁV fejenként ötszázezer forint kártérítést köteles fizetni hat korábban kiszervezett alkalmazottjának. A bíróság megállapította, hogy a kirúgásukban szerepet játszott roma származásuk. A cégnél maradhattak ugyanis olyan nem cigány alkalmazottak, akik kevesebb tapasztalattal rendelkeztek, és nem is volt szakirányú képesítésük.
Vágólapra másolva!

A MÁV fejenként ötszázezer forint nem vagyoni kártérítést köteles fizetni hat roma származású volt munkavállalójának, akiket létszámleépítésre hivatkozva kiszerveztek a vállalattól. A másodfokon eljáró Borsod-Abaúj-Zemplén megyei bíróság ítélete szerint a cég közvetlen hátrányos megkülönböztetést alkalmazott roma származású dolgozóival szemben.

A MÁV-nál történt kiszervezések miatt két eljárást is indított a Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Jogvédő Iroda (NEKI). A vasúttársaságnak összesen több mint négymillió forintot kell fizetnie. Az elküldött dolgozók közül először ketten fordultak a NEKI-hez, miután ők pert nyertek, őket további hat munkavállaló követte.

Az ügy előzménye egy 2004-es nagy létszámleépítés volt, ekkor szervezték ki - vagyis más munkáltató alá helyezték - a Borsod megyei Sajószentpéter főpályamesteri szakaszának munkavállalóit is. A karbantartók közül valamennyi roma származású dolgozót kiszervezték.

Ahogy azt az ügyekben eljáró bíróságok megállapították, a kiszervezett roma munkavállalók legtöbbje évtizedes munkaviszonnyal és szakképzettséggel rendelkezett, míg állományban maradhatott olyan nem roma, aki szarvasmarha-tenyésztő, illetve bútorasztalos képesítéssel rendelkezett, és mindössze két éve dolgozott a vállalatnál. Az eljárásokban több tanú erősítette meg, hogy a cigány dolgozók helyzete már a kiszervezés előtt is sokkal rosszabb volt a nem roma kollégáiéhoz képest.

Az ügyben elsőként a Miskolci Munkaügyi Bíróság hirdetett ítéletet, akkor még csak két munkavállaló esetében. A bíróság megállapította, hogy a kiszervezés során közvetlen hátrányos megkülönböztetés érte a roma származású dolgozókat. A MÁV fejenként félmillió forint nem vagyoni kártérítést volt köteles fizetni a két felperesnek.

A MÁV vezetése elzárkózott attól, hogy az ügyben érintett további roma munkavállalók ügyében peren kívüli megállapodás szülessen, a NEKI ezért újabb eljárást kezdeményezett, abban az eljárásban hat dolgozó kiszervezése ügyében is jogerősen elmarasztalta a MÁV-ot a bíróság.