Megépíti a főváros a kiskörúti bringasávot

Vágólapra másolva!
Győzelmet arattak a kerékpárosok: a főváros úgy döntött, hogy a tervező tanácsa ellenére mégis épít kerékpársávokat a budapesti Kiskörútra. A biciklisek fellelkesedtek a döntés hírére, és már a következő akciót tervezik, hogy a Margit hídon is legyen bringasáv.
Vágólapra másolva!

Mindkét oldalon lesz kerékpársáv a budapesti Kiskörúton - mondta az [origo]-nak László János, a Magyar Kerékpárosklub elnöke. A főváros döntését a biciklisszervezet nagy győzelemként értékeli, hiszen az ő tiltakozásuk kényszerítette rá az önkormányzatot a bringasávok megépítésére, annak ellenére is, hogy ezt a tervező nem javasolta.

A főváros vezetése ugyan korábban már - a belváros rehabilitációjáról szóló Budapest Szíve Programban - berajzolta a kerékpárutat a Kiskörútra, de májusban kiderült, az Astoria és a Fővám tér közötti szakasz felújításának terveiből mégis kimaradt. A kerékpáros szervezetek már demonstráció szervezésén gondolkodtak, de Demszky Gábor főpolgármester megígérte, áttekintik a terveket, és megvizsgálják, hogyan lehetne mégis megépíteni a bicikliutat.

A főpolgármester utasítására a tervező Főmterv Zrt. ismét megvizsgálta a lehetőségeket, majd azt javasolta, oldják meg a biciklis közlekedést a Kiskörúttal párhuzamos mellékutcákban. A főváros azonban nem fogadta meg a tanácsot, és úgy döntött, inkább megépíti a kerékpáros sávokat a körút mindkét oldalára.

László János szerint a döntés precedensértékű, és nagyon fellelkesítette a bicikliseket: "A jövő héten folytatjuk ugyanígy a Margit híddal" - mondta az elnök, utalva arra, hogy a híd felújításának terveiről is vitában állnak. A jelenlegi elképzelések szerint ugyanis csak az egyik oldalon és a járdán lenne kerékpárút, még a biciklisek azt szeretnék, ha mindkét oldalon az úttesten vezetne kerékpársáv - egy az átmenő forgalomnak, egy pedig a Margitszigetre látogatóknak.