Nem elég a hibázó rendőri vezetők kódneve

Vágólapra másolva!
Még mindig nem tudni, kik azok a rendőri vezetők, akik hibáztak az október 23-i tüntetések megfékezése során, így viszont az sem derült ki, ezért felelősségre vonták-e őket. Ugyanis hiába hozta nyilvánosságra az [origo] kérésére az ORFK a rendőri fellépést kiértékelő Papp-jelentést, ebben több rendőr csak kódnéven szerepel. Az ombudsman szerint azonban fel kell fedni azt is, melyik név kit jelöl.
Vágólapra másolva!

Ismét Péterfalvi Attila adatvédelmi ombusmanhoz fordult az [origo], mivel továbbra sem beazonosíthatók azok a rendőri vezetők, akik hibáztak a tavaly október 23-i tüntetések megfékezése során. A rendőri fellépést értékelő belső vizsgálat eredményeit összegző Papp-jelentés több irányítási hiányosságra is rámutatott, azonban a rendőrség ezt először úgy tette közzé, hogy a szövegből kihúzták az érintett parancsnokok neveit. Az [origo] először emiatt fordult az adatvédelmi biztoshoz, aki szerint az érintettek neve, rendfokozata nyilvános, hiszen a rendőrök feladatellátásával összefüggő információról van szó. Péterfalvi Attila ezért azt mondta, a jelentés egészét nyilvánosságra kell hozni.

Az ORFK ennek eleget is tett, csakhogy még így sem tisztázott, kiket terhel felelősség a kifogásolt fellépésért, mert a jelentésben mindössze egy parancsnok - Berke János rendőr ezredes - neve szerepel úgy, hogy kétséget kizáróan beazonosítható kiléte. Többeket viszont csak a vezetéknevükön említ, így Piglert, Gulácsit, vagy Lapidot, bár utóbbi esetében egyértelműen az azóta visszavonult Lapid Lajosról van szó.

Másokról viszont még ennyit sem tudni a nyilvánossá tett jelentés alapján, mert ebben csak a kódnevük szerepel. Így hiába tartják helytelennek a jelentés készítői "Hungária 705-ös", "Erzsébetváros 01" illetve "Rendező 01"parancsait, nem tudni kiket fednek az elnevezések, így az sem derül ki, vajon lett-e rájuk nézve következménye a téves lépéseknek.

Az ombudsman ismételt megkeresésünkre is azt mondta: nyilvános az elöljárók neve, rendfokozata, tehát a rendőrségnek kérdésünkre meg kell határoznia, kit takar a jelentésben olvasható elnevezés. Szerdán ezért ismét megkerestük hivatalosan az ORFK-t. Azt kértük, azonosítsa a kódneveken, illetve csak vezetéknéven említett személyeket, és számoljon be arról, lett-e következménye kifogásolt intézkedéseiknek.

A rendőrkapitányság sajtóosztályán későbbre ígértek választ, ugyanakkor megismételték, hogy álláspontjuk szerint már eleget tettek tájékoztatási kötelezettségüknek.