Medián: az orvosok nem ilyen reformot akarnak

Vágólapra másolva!
Az orvosok a saját bőrükön érzik és elutasítják az egészségügyi reformot - olvasható ki abból a kutatásból, amelyet a Medián készített. Az orvosok mindössze egy százakléka támogatja teljesen a kormány politikáját, majdnem fele azonban teljesen elutasítja. A többség eltörölné a vizitdíjat és egy parlamenti választáson a Fideszre szavazna.
Vágólapra másolva!

Az orvosok többsége elutasítja az egészségügyi reformot - derül ki a Medián kutatásából, amelyet a Népszabadság keddi száma ismertet. A június végén, július elején végzett felmérés szerint az orvosok 45 százaléka inkább vagy egyáltalán nem ért egyet a kormány reformtörekvéseivel, 42 százalékuk csak egyes intézkedéseket támogat, míg teljes egészében csak egy százalék támogatja a kormányt.

A megkérdezett orvosok túlnyomó többsége egyetért a társadalombiztosítási potyautasok kiszűrésével és az egynapos sebészet támogatásával, a többség nem ellenzi a kiemelt kórházak létrehozását vagy a színlelt szerződések megszűntetését sem. Elutasítják viszont a kórházbezárásokat, a kötelező kamarai tagság megszűntetését és leginkább a gyógyszerfelírási szabadság korlátozását.

Az orvosok beszámolói szerint a vizitdíj és a kórházi napidíj bevezetése óta 40 százalékkal csökkent a betegektől kapott hálapénz összege. Az orvosok többsége (42 százaléka) egyébként úgy véli, a paraszolvencia "igazságtalan, de el kell fogadni, mert nem lehet megszűntetni". Egyharmaduk szerint a hálapénzt fel kell számolni, míg 14 százalékuk nem talál kivetnivalót a paraszolvenciában.

A Medián eredményei szerint az orvosok 32 százaléka szerint egy átgondolt reformra lenne leginkább szükség az egészségügyben, 20 százalékuk szerint kiszámítható viszonyokra, míg 39 százalék szerint több pénz kellene. Ez utóbbit nevezte meg legfontosabbnak a vezető beosztású orvosok 53 százaléka, míg a rezidensek és gyakornokok többsége (41 százalék) az átgondolt reformot választotta.

Egy, az egészségügy kérdéseiről is szóló is népszavazáson az orvosok többsége (59 százalék) elutasítaná a vizitdíjat, a kórházi napidíjat (54 százalék). 51 százalékuk támogatná, hogy az intézmények ne kerülhessenek magánkézbe, de csak 49 százalékuk tiltaná meg a patikán kívüli gyógyszerárusítást.

A Medián rákérdezett az orvosok pártpreferenciáira is. Az eredmény azt mutatja, hogy az orvosok 34 százaléka szavazna a Fideszre, 9 százaléka az MSZP-re és 5-5 százaléka az MDF-re és az SZDSZ-re. 42 százalékuk nem tudja vagy nem árulta el, hogy kire szavazna. A pártválasztók közt még nagyobb az ellenzék fölénye: 60 százalék választaná a Fideszt és csak 15 százalék az MSZP-t.