Világhíres a pesti kakaós méregmező

Vágólapra másolva!
Behatolási kapukon keresztül támadnak több mint 200 ezer objektumnál a patkányok, ezért irtásukra nem szabad sajnálni a pénzt - derül ki abból a közbeszerzési pályázatból, amelyet a Fővárosi Önkormányzat írt ki. Budapest állítólag a világ egyetlen patkánymentes fővárosa, ahol kakaós sütemény-utánzatok segítségével 24 órás hajtóvadászat zajlik a rágcsálók után.
Vágólapra másolva!

Közbeszerzési pályázaton keresi a Fővárosi Önkormányzat azt a céget, amelyik öt éven keresztül vadássza le a patkányokat Budapesten, mindezt 870 millió forintért. Az összeg állítólag nem sok, mert ha a rágcsálók elszaporodnak, az nem csak közegészségügyi szempontból jelent gondot, hanem egyes szakemberek szerint több százmilliós gazdasági kárt is okoz.

Ráadásul harminc éves sikertörténetről van szó: jelenleg - állítják az irtásban résztvevők - Budapest a világ egyetlen patkánymentes fővárosa. A magyar patkányirtó kisokos valóságos kuriózum, más nagyvárosokkal szemben nálunk nem kampányszerű a rágcsálók irtása, hanem egy állandó méregmező miatt esélyük sincs elszaporodni, ezért is a "patkánymentes állapot fenntartása" a feladat.

Ez egy külön szakterület, saját szaknyelvvel: a patkányirtók a célzott, illetve a szúrópróbaszerűen kiválasztott objektumokra koncentrálnak, vagyis azokra a helyekre, ahol nagy eséllyel összetalálkozhatunk a rágcsálókkal. Ezeknél is főként a behatolási kapukra kell figyelni, vagyis azokra a pontokra, ahol "beférkőzhetnek" a patkányok - tudtuk meg a pályázat szakmai összeállítását segítő Mészáros Sándortól, aki azt is elmagyarázta, hogy külön felderítő csoportok mérik fel folyamatosan, hol vannak patkánygócok.

A felderítésen úgynevezett paraffinos mérőkockával dolgoznak. Az Országos Epidemiológiai Központ módszertani leveléből kiderül, hogy egy Bulgáriában tett tanulmányút tapasztalatai alapján fejlesztették ki, majd tökéletesítették a mignonszerű mérőkockát, amely olvasztott paraffint, faggyút, tejport, és zabpelyhet tartalmaz. Van benne "etil-vanilinnel dúsított jó minőségű holland kakaó" is, nem véletlen, hogy a patkány beleharap, felfedve ezzel jelenlétét.

Budapesten összesen több mint 200 ezer objektumot tartanak nyilván, sok van például a IV., IX., a II. vagy X. kerületben - mondta Mészáros Sándor. Patkányok felszíni építményeknél, illetve a csatornarendszerekben egyaránt elszaporodhatnak, de leginkább a rakpartokon, állattelepeken, vágóhidaknál, vagy elhagyott üzemeknél tanyáznak. Ahol szegénység van, ott a patkányok is elszaporodnak, ezért van belőlük olyan sok ott, ahol hajléktalanok tanyáznak, hidaknál, aluljárókban, szeméttelepeken - tette hozzá.

Az állatok szaporodási gyakoriságát tekintve a patkánymentesség fenntartása 24 órás munka, amit hétvégén, ünnepnap is végezni kell - magyarázta Mészáros. A lakossági bejelentésekre például mindig adott időn belül ki kell vonulni. Szerinte ezért eleve kevés pályázóra lehet számítani a tenderen, ami egyébként is speciális feltételeket ír elő, például csak megfelelő képesítésű gázmester alkalmazottakkal rendelkező cég jöhet szóba, hiszen sokszor ideggázokat is bevetnek a rágcsálók elleni harcban.